Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
 Zadnji dve srečanji je posvetil duhovnikom in posvečenim ter nato še škofom. (foto: Vatican Media)
Zadnji dve srečanji je posvetil duhovnikom in posvečenim ter nato še škofom. | (foto: Vatican Media)

»Da se ne bi zlomili, ko pihajo vetrovi sporov in delitev«

Papež in Sveti sedež | 03.02.2023, 10:23 Marjana Debevec

Papež Frančišek je na poti v Južni Sudan, kjer bo ostal do nedelje. Pred tem se je tri dni mudil v Kongu. Zadnji dve srečanji je posvetil duhovnikom in posvečenim ter nato še škofom.

»Veter ne zlomi tistega, ki se zna upogniti«

Duhovniki in posvečeni se v Kongu srečujejo s številnimi izzivi, včasih tudi nevarnostmi, po drugi strani pa imajo veliko duhovnih poklicev. Želim vam, da bi bili ljudje, ki se ne zlomijo, ko pihajo vetrovi sporov in delitev, je dejal sveti oče. Veter namreč ne zlomi tistega, ki se zna upogniti. Spodbudil jih je tudi, naj postavijo Kristusa v središče svojega življenja in naj bodo vesele priče evangelija, ne pa hladni uradniki. Zato, da bi presegli duhovno povprečnost, je po njegovem poleg skromnosti potrebna tudi vsakodnevna sveta maša in vztrajna osebna molitev.

© Vatican Media

© Vatican Media

Molitev nas decentralizira

Včasih med mnogimi dejavnostmi ne najdemo časa zanjo. Takrat se lahko zatečemo k molitvi srca in kratkim vzklikom. »Ti vzkliki so pravi zaklad. Gre za besede hvale, zahvale, prošnje, besede, ki jih lahko ponavljamo Gospodu, kjerkoli se znajdemo. Molitev nas decentralizira, nas odpre Bogu, nas znova postavi na noge, ker nas položi v Njegove roke. Molitev v nas ustvarja prostor, v katerem lahko okusimo Božjo bližino, da bi nam njegova beseda postala domača. In preko nas tudi vsem tistim, katere bomo srečali. Brez molitve ne pridemo daleč.«

Molitev nas decentralizira, nas odpre Bogu, nas znova postavi na noge, ker nas položi v Njegove roke. Molitev v nas ustvarja prostor, v katerem lahko okusimo Božjo bližino, da bi nam njegova beseda postala domača.

© Vatican Media

© Vatican Media

Preroki upanja za narod

Škofe pa je papež Frančišek povabil, naj bodo preroki upanja za narod. »Bodite priče usmiljenja in sprave sredi izbruhov nasilja ne samo zaradi izkoriščanja naravnih virov ter etničnih in plemenskih konfliktov, ampak predvsem zaradi temne sile Zla, ki je sovražnik Boga in človeka. Ob tem pa nikoli ne izgubite poguma. Kristus je vstal,« je zbranim škofom iz Konga zatrdil papež Frančišek in znova prosil za molitve zanj.

© Vatican Media

© Vatican Media

Kot rečeno, je papež na poti v Južni Sudan, kjer se bo po sprejemni slovesnosti srečal s predsednikom ter nato s predstavniki oblasti, diplomatskega zbora in civilne družbe. V Vatikan se bo vrnil v nedeljo.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.