Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sveto pismo (foto: Pixabay)
Sveto pismo | (foto: Pixabay)

Žeja in želja da srečamo Kristusa

Cerkev na Slovenskem | 22.01.2023, 06:47 Marjana Debevec

Obhajamo nedeljo Božje Besede. Kaj nam ta prinaša in kakšen je namen branja Svetega pisma?

Pristopimo z žejo in željo

Generalni tajnik Svetopisemske družbe Slovenije Matjaž Černivec je prepričan, da je osrednji namen branja Božje Besede srečanje z Vstalim Kristusom.

"To se po eni strani zdi samoumevno, vendar pogosto ne razmišljamo na takšen način. Seveda v Svetem pismu dobimo tudi o podatke o Jezusu, vendar to ni njegov prvi namen. »Je to, da ko beremo, da se dejansko srečamo z živim Jezusom. Če tako pristopamo, smo že precej odgovorili tudi na 'kako'. Se pravi: pristopimo z žejo in željo, da srečamo Kristusa.«

Matjaž Černivec
Matjaž Černivec © Rok Mihevc

Začetnik naj začne pri evangelijih

Mogoče se to ne bo zgodilo pri prvem branju. »Po drugi strani pa izkušnja tisočev, milijonov kristjanov skozi vse generacije, skozi vso zgodovino, je pa točno ta: ko vztrajno beremo Sveto pismo, se srečamo z živim Bogu tako ena na ena, iz oči v oči. Včasih je to tudi malo strašljivo, ampak je osebno srečanje. Predvsem je pa to zelo osvobajajoče,« dodaja Černivec.

Tistemu, ki se bo odločil, da bo začel brati Sveto pismo, svetuje, da začne pri evangelijih.

»Božja Beseda se sama ni zgodila v izolaciji«

Pri samem branju pa ima velik pomen občestvo vernikov. »Božja Beseda se sama ni zgodila v izolaciji, ampak je že tam bilo občestvo in vsa ta besedila prihajajo ven iz občestva. In ravno tako je izkušnja branja povsem drugačna, če jo beremo s prijatelji, z družino; če beremo skupaj in si potem podelimo.«

Božja Beseda se sama ni zgodila v izolaciji, ampak je že tam bilo občestvo in vsa ta besedila prihajajo ven iz občestva.

Program Ecclesia

Na Svetopisemski družbi zato izvajajo program Ecclesia, ki ga vodi s. Metka Kos. Videli so namreč, da Božja Beseda zares zaživi v majhnih občestvih. »Lahko, da se nekdo zatakne ob nečem. Ampak tam so drugi trije, štirje bratje sestre, ki mi pomagajo iti čez to oviro. In vidimo, da se tam dogaja to, da Sveti Duh res deluje po vsakem,« še dodaja Černivec.

Posnetku Svetovalnice, v kateri je bil gost Matjaž Černivec, lahko prisluhnete v našem avdio arhivu.

Cerkev na Slovenskem, Svetovalnica
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...