Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na letalu (foto: Vatican Media)
Papež na letalu | (foto: Vatican Media)

Papež na letalu z novinarji molil za tiste, ki so umrli, ko so prečkali Saharo

Svet | 31.01.2023, 13:57 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo okoli 15. ure pristal v Kinšasi v Demokratični republiki Kongo, kjer začenja prvi del svojega 40. mednarodnega apostolskega potovanja. Romanje za mir ga bo v petek vodilo še v Južni Sudan.

Papež je obisk v Kongu in Južnem Sudanu že včeraj priporočil Mariji, ko je molil pred njeno ikono v baziliki Marije Snežne. Pred današnjim odhodom je v Domu sv. Marte pozdravil približno deset migrantov in beguncev iz obeh držav, na letališču Fiumicino pa se je ustavil blizu spomenika 13 italijanskim pilotom, ki so bili ubiti med mirovno misijo v Kongu novembra 1961. Molitev je namenil žrtvam tega krvavega pokola in vsem tistim, ki so izgubili življenje na humanitarnih in mirovnih misijah.

Papež pred spomenikom 13 italijanskim pilotom, ubitih v Kongu
Papež pred spomenikom 13 italijanskim pilotom, ubitih v Kongu © Vatican Media

Na letalu je, kot običajno, pozdravil novinarje, a tokrat zgolj s svojega sedeža z opravičilom, da ne zmore priti do vsakega posebej. Ko so leteli nad Saharo, je spomnil na ljudi, ki so v iskanju boljšega življenja in svobode prečkali puščavo, a jim to ni uspelo. Pozval je k molitvi za te žrtve in vse tiste, ki so prišli do Sredozemlja, a so potem končali v begunskih taboriščih.

75 novinarjem je še povedal, da je v Kongu želel obiskati tudi Gomo, a mu to preprečujejo vojne razmere na tem območju. Tako bo žrtve z vzhoda države nagovoril na nunciaturi v Kinšasi.

»Na srečanje bodo prišli predstavniki škofij, ki jih najbolj pretresa nasilje. Prisluhnili bomo pričevanjem oseb, ki bodo predstavile vsakdanjo resničnost države, a so kljub temu pripravljene odpustiti,« je za Vatican News povedal nuncij Ettore Balestrero, ki bo papeža spremljal po Kinšasi. Po njegovih besedah je nujno, da se reka sovraštva in nasilja izlije v morje pravičnosti in sprave. 

 

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...