Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Udeleženci ekumenskega srečanja (foto: Kristina Škibin)
Udeleženci ekumenskega srečanja | (foto: Kristina Škibin)

Kako je, ko se srečajo katoličan, pravoslavni in musliman?

Cerkev na Slovenskem | 30.01.2023, 12:32 Marjana Debevec

Nekaj običajnega je že postala, še posebej v ekumenski osmini, skupna molitev pripadnikov različnih krščanskih cerkva. Novost pa je, da se temu prizadevanju za dialog pridružijo tudi muslimani.

To se je zgodilo v soboto zvečer v konkatedrali v Novi Gorici, kjer so se srečali župnik Alojz Kržišnik, pravoslavni duhovnik Miroslav Čirković in muslimanski imam Hamza Muratspahić. Srečanja se je udeležil tudi novogoriški župan Samo Turel.

Uvodoma je Bogdan Vidmar poudaril, da nas povezuje vera v enega Boga, vendar pa smo si tudi različni med seboj. To pa ne pomeni, da se ne moremo srečevati in se pogovarjati o različnih izzivih. "V nauku smo različni, v dobrih delih pa smo lahko edini. Izzvani smo, da skupaj skrbimo za svet, ki je bolan in potrebuje zdravljenja. Živimo v času, ko v Evropi divja vojna. Nevarnost, da se konflikt v Ukrajini razširi, je realna. Mir je Božji dar in posledica resnega duhovnega življenja. Tudi za mir bomo danes prosili,"  je med drugim dejal Vidmar.

Mir je Božji dar in posledica resnega duhovnega življenja.

Imam Hamza Muratspahić se je zahvalil župniji v Portorožu, kjer so jim dali prostore za verouk. Verske skupnosti so po njegovih besedah pomembne za spodbujanje dialoga in dobrega razumevanja v družini. »Religije imajo različne obrede, teologije, institucije, toda religijske vrednote so najpogosteje komplementarne: boj zoper nasilje, zagovarjanje pravice in pravičnosti, ljubezen.«

Srečanje so sklenili s skupno molitvijo za mir.

Cerkev na Slovenskem
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...