Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Udeleženci ekumenskega srečanja (foto: Kristina Škibin)
Udeleženci ekumenskega srečanja | (foto: Kristina Škibin)

Kako je, ko se srečajo katoličan, pravoslavni in musliman?

Cerkev na Slovenskem | 30.01.2023, 12:32 Marjana Debevec

Nekaj običajnega je že postala, še posebej v ekumenski osmini, skupna molitev pripadnikov različnih krščanskih cerkva. Novost pa je, da se temu prizadevanju za dialog pridružijo tudi muslimani.

To se je zgodilo v soboto zvečer v konkatedrali v Novi Gorici, kjer so se srečali župnik Alojz Kržišnik, pravoslavni duhovnik Miroslav Čirković in muslimanski imam Hamza Muratspahić. Srečanja se je udeležil tudi novogoriški župan Samo Turel.

Uvodoma je Bogdan Vidmar poudaril, da nas povezuje vera v enega Boga, vendar pa smo si tudi različni med seboj. To pa ne pomeni, da se ne moremo srečevati in se pogovarjati o različnih izzivih. "V nauku smo različni, v dobrih delih pa smo lahko edini. Izzvani smo, da skupaj skrbimo za svet, ki je bolan in potrebuje zdravljenja. Živimo v času, ko v Evropi divja vojna. Nevarnost, da se konflikt v Ukrajini razširi, je realna. Mir je Božji dar in posledica resnega duhovnega življenja. Tudi za mir bomo danes prosili,"  je med drugim dejal Vidmar.

Mir je Božji dar in posledica resnega duhovnega življenja.

Imam Hamza Muratspahić se je zahvalil župniji v Portorožu, kjer so jim dali prostore za verouk. Verske skupnosti so po njegovih besedah pomembne za spodbujanje dialoga in dobrega razumevanja v družini. »Religije imajo različne obrede, teologije, institucije, toda religijske vrednote so najpogosteje komplementarne: boj zoper nasilje, zagovarjanje pravice in pravičnosti, ljubezen.«

Srečanje so sklenili s skupno molitvijo za mir.

Cerkev na Slovenskem
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...