Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Udeleženci ekumenskega srečanja (foto: Kristina Škibin)
Udeleženci ekumenskega srečanja | (foto: Kristina Škibin)

Kako je, ko se srečajo katoličan, pravoslavni in musliman?

Cerkev na Slovenskem | 30.01.2023, 12:32 Marjana Debevec

Nekaj običajnega je že postala, še posebej v ekumenski osmini, skupna molitev pripadnikov različnih krščanskih cerkva. Novost pa je, da se temu prizadevanju za dialog pridružijo tudi muslimani.

To se je zgodilo v soboto zvečer v konkatedrali v Novi Gorici, kjer so se srečali župnik Alojz Kržišnik, pravoslavni duhovnik Miroslav Čirković in muslimanski imam Hamza Muratspahić. Srečanja se je udeležil tudi novogoriški župan Samo Turel.

Uvodoma je Bogdan Vidmar poudaril, da nas povezuje vera v enega Boga, vendar pa smo si tudi različni med seboj. To pa ne pomeni, da se ne moremo srečevati in se pogovarjati o različnih izzivih. "V nauku smo različni, v dobrih delih pa smo lahko edini. Izzvani smo, da skupaj skrbimo za svet, ki je bolan in potrebuje zdravljenja. Živimo v času, ko v Evropi divja vojna. Nevarnost, da se konflikt v Ukrajini razširi, je realna. Mir je Božji dar in posledica resnega duhovnega življenja. Tudi za mir bomo danes prosili,"  je med drugim dejal Vidmar.

Mir je Božji dar in posledica resnega duhovnega življenja.

Imam Hamza Muratspahić se je zahvalil župniji v Portorožu, kjer so jim dali prostore za verouk. Verske skupnosti so po njegovih besedah pomembne za spodbujanje dialoga in dobrega razumevanja v družini. »Religije imajo različne obrede, teologije, institucije, toda religijske vrednote so najpogosteje komplementarne: boj zoper nasilje, zagovarjanje pravice in pravičnosti, ljubezen.«

Srečanje so sklenili s skupno molitvijo za mir.

Cerkev na Slovenskem
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...