Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Jata pinož (foto: DOPPS / Pia Höfferle)
Jata pinož | (foto: DOPPS / Pia Höfferle)

V Sloveniji smo po štirih letih znova priča posebnemu dogodku #video

Slovenija | 30.01.2023, 08:57 Rok Mihevc

Po štirih letih smo letos v Sloveniji ponovno priča veličastnemu dogodku – gostimo namreč milijonsko jato pinož, so sporočili iz DOPPS-a, Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Jata pinož
Jata pinož © Pia Höfferle

Nazadnje je 2-5 milijonska jata pri nas prezimovala v zimi 2018/19. Takrat so prenočevale v gozdu blizu kraja Polšnik, letos pa so za svoje prenočišče izbrale gozd v bližini vasi Bočna. Iz Evrope največ podatkov o tako številčnih jatah prihaja iz Švice, v Sloveniji pa se ta izjemnem dogodek zgodi enkrat do dvakrat na desetletje.

PINOŽA (Fringilla montigringilla)

Pinoža je vrsta ptice iz družine ščinkavcev, ki na območju Evrope gnezdi v Skandinaviji in se čez zimo odseli v južnejše predele Evrope. Na prezimovanju se pogosto združujejo v ogromne jate, ki med preleti kot temni oblaki prekrijejo nebo.

V letih močnega obroda bukve in smreke, lahko take jate opazujemo tudi v Sloveniji. Večji del zime preživijo kar na istem območju, kjer je žira in storžev v izobilju.

Pinoža
Pinoža

Pinože
Pinože © Tomaž Mihelič

Da se v Sloveniji pojavi v tako velikih jatah morajo biti izpolnjeni določeni pogoji kot so, bogat obrod žira v bukovih gozdovih, ter da je ta zelo dostopen, prav tako pa v gozdovih ne sme biti snega. Invazije ptic so selitve posebne oblike, pojavu katerega po navadi botrujejo tudi specifične vremenske značilnosti kot so oster mraz in sneg na severu ter jugu, kar ptice zadrži na določenem območju.

Več o delovanju DOPPS-a si prebrite tukaj.

Slovenija