Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev v Španiji, kjer se je zgodil napad (foto: Wikipedia / Falconaumanni)
Cerkev v Španiji, kjer se je zgodil napad | (foto: Wikipedia / Falconaumanni)

V napadu v dveh cerkvah v Španiji ubit cerkovnik

Svet | 27.01.2023, 10:52 Marta Jerebič

Španijo v teh dneh pretresa napad moškega na vernike v dveh cerkvah, pri čemer je enega ubil. Iz Pariza pa poročajo o zažigu dveh cerkva, ena je bila tarča dvakrat.

Poziv k spreobrnitvi v islamsko vero

25-letni Maročan je v sredo z mačeto napadel vernike v dveh cerkvah na jugu Španije, pri čemer je ubil cerkovnika in ranil še štiri ljudi. Ob tem je vzklikal „za Alaha" in pozival zbrane, naj prevzamejo islamsko vero. Poskušal je vstopiti tudi v tretjo cerkev, vendar so bila vrata zaklenjena. Moški je bil že nekaj časa pod drobnogledom policije zaradi možne radikalizacije, je včeraj potrdilo špansko notranje ministrstvo. Hkrati je sporočilo, da je nezakonito bival v državi in da so ga nameravali izgnati.

Napad obsodila tudi muslimanska skupnost

Madridski nadškof kardinal Carlos Osoro Sierra je v odzivu na Twitterju izrazil zaprepadenost nad dogodkom in zapisal, da moli za konec nasilja, ki uničuje življenja in bratstvo. Napad je obsodila tudi muslimanska skupnost v mestu, župan pa je včeraj odredil dan žalovanja.

V Parizu iščejo požigalca cerkva

Policija se medtem v Parizu ukvarja z vprašanjem, kdo je skrivnostni požigalec. V prestolnici sta bili v zadnjem času poškodovani dve cerkvi, ena od njih dvakrat. Do dogodkov je vedno prišlo v jutranjih urah. Neznani storilec ali storilci so 17. in 22. januarja z vnetljivo snovjo polili vrata cerkve Naše Gospe iz Fatime in jih zažgali. Sodeč po nadzornih kamerah, ki so dogajanje posnele 18. januarja pred cerkvijo sv. Martina, je bil storilec en sam, požar pa se je tokrat razširil tudi v notranjost. Hujšo škodo je preprečil požarni alarm in hitro ukrepanje gasilcev.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...