Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev v Španiji, kjer se je zgodil napad (foto: Wikipedia / Falconaumanni)
Cerkev v Španiji, kjer se je zgodil napad | (foto: Wikipedia / Falconaumanni)

V napadu v dveh cerkvah v Španiji ubit cerkovnik

Svet | 27.01.2023, 10:52 Marta Jerebič

Španijo v teh dneh pretresa napad moškega na vernike v dveh cerkvah, pri čemer je enega ubil. Iz Pariza pa poročajo o zažigu dveh cerkva, ena je bila tarča dvakrat.

Poziv k spreobrnitvi v islamsko vero

25-letni Maročan je v sredo z mačeto napadel vernike v dveh cerkvah na jugu Španije, pri čemer je ubil cerkovnika in ranil še štiri ljudi. Ob tem je vzklikal „za Alaha" in pozival zbrane, naj prevzamejo islamsko vero. Poskušal je vstopiti tudi v tretjo cerkev, vendar so bila vrata zaklenjena. Moški je bil že nekaj časa pod drobnogledom policije zaradi možne radikalizacije, je včeraj potrdilo špansko notranje ministrstvo. Hkrati je sporočilo, da je nezakonito bival v državi in da so ga nameravali izgnati.

Napad obsodila tudi muslimanska skupnost

Madridski nadškof kardinal Carlos Osoro Sierra je v odzivu na Twitterju izrazil zaprepadenost nad dogodkom in zapisal, da moli za konec nasilja, ki uničuje življenja in bratstvo. Napad je obsodila tudi muslimanska skupnost v mestu, župan pa je včeraj odredil dan žalovanja.

V Parizu iščejo požigalca cerkva

Policija se medtem v Parizu ukvarja z vprašanjem, kdo je skrivnostni požigalec. V prestolnici sta bili v zadnjem času poškodovani dve cerkvi, ena od njih dvakrat. Do dogodkov je vedno prišlo v jutranjih urah. Neznani storilec ali storilci so 17. in 22. januarja z vnetljivo snovjo polili vrata cerkve Naše Gospe iz Fatime in jih zažgali. Sodeč po nadzornih kamerah, ki so dogajanje posnele 18. januarja pred cerkvijo sv. Martina, je bil storilec en sam, požar pa se je tokrat razširil tudi v notranjost. Hujšo škodo je preprečil požarni alarm in hitro ukrepanje gasilcev.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...