Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev v Španiji, kjer se je zgodil napad (foto: Wikipedia / Falconaumanni)
Cerkev v Španiji, kjer se je zgodil napad | (foto: Wikipedia / Falconaumanni)

V napadu v dveh cerkvah v Španiji ubit cerkovnik

Svet | 27.01.2023, 10:52 Marta Jerebič

Španijo v teh dneh pretresa napad moškega na vernike v dveh cerkvah, pri čemer je enega ubil. Iz Pariza pa poročajo o zažigu dveh cerkva, ena je bila tarča dvakrat.

Poziv k spreobrnitvi v islamsko vero

25-letni Maročan je v sredo z mačeto napadel vernike v dveh cerkvah na jugu Španije, pri čemer je ubil cerkovnika in ranil še štiri ljudi. Ob tem je vzklikal „za Alaha" in pozival zbrane, naj prevzamejo islamsko vero. Poskušal je vstopiti tudi v tretjo cerkev, vendar so bila vrata zaklenjena. Moški je bil že nekaj časa pod drobnogledom policije zaradi možne radikalizacije, je včeraj potrdilo špansko notranje ministrstvo. Hkrati je sporočilo, da je nezakonito bival v državi in da so ga nameravali izgnati.

Napad obsodila tudi muslimanska skupnost

Madridski nadškof kardinal Carlos Osoro Sierra je v odzivu na Twitterju izrazil zaprepadenost nad dogodkom in zapisal, da moli za konec nasilja, ki uničuje življenja in bratstvo. Napad je obsodila tudi muslimanska skupnost v mestu, župan pa je včeraj odredil dan žalovanja.

V Parizu iščejo požigalca cerkva

Policija se medtem v Parizu ukvarja z vprašanjem, kdo je skrivnostni požigalec. V prestolnici sta bili v zadnjem času poškodovani dve cerkvi, ena od njih dvakrat. Do dogodkov je vedno prišlo v jutranjih urah. Neznani storilec ali storilci so 17. in 22. januarja z vnetljivo snovjo polili vrata cerkve Naše Gospe iz Fatime in jih zažgali. Sodeč po nadzornih kamerah, ki so dogajanje posnele 18. januarja pred cerkvijo sv. Martina, je bil storilec en sam, požar pa se je tokrat razširil tudi v notranjost. Hujšo škodo je preprečil požarni alarm in hitro ukrepanje gasilcev.

Svet
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...