Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev v Španiji, kjer se je zgodil napad (foto: Wikipedia / Falconaumanni)
Cerkev v Španiji, kjer se je zgodil napad | (foto: Wikipedia / Falconaumanni)

V napadu v dveh cerkvah v Španiji ubit cerkovnik

Svet | 27.01.2023, 10:52 Marta Jerebič

Španijo v teh dneh pretresa napad moškega na vernike v dveh cerkvah, pri čemer je enega ubil. Iz Pariza pa poročajo o zažigu dveh cerkva, ena je bila tarča dvakrat.

Poziv k spreobrnitvi v islamsko vero

25-letni Maročan je v sredo z mačeto napadel vernike v dveh cerkvah na jugu Španije, pri čemer je ubil cerkovnika in ranil še štiri ljudi. Ob tem je vzklikal „za Alaha" in pozival zbrane, naj prevzamejo islamsko vero. Poskušal je vstopiti tudi v tretjo cerkev, vendar so bila vrata zaklenjena. Moški je bil že nekaj časa pod drobnogledom policije zaradi možne radikalizacije, je včeraj potrdilo špansko notranje ministrstvo. Hkrati je sporočilo, da je nezakonito bival v državi in da so ga nameravali izgnati.

Napad obsodila tudi muslimanska skupnost

Madridski nadškof kardinal Carlos Osoro Sierra je v odzivu na Twitterju izrazil zaprepadenost nad dogodkom in zapisal, da moli za konec nasilja, ki uničuje življenja in bratstvo. Napad je obsodila tudi muslimanska skupnost v mestu, župan pa je včeraj odredil dan žalovanja.

V Parizu iščejo požigalca cerkva

Policija se medtem v Parizu ukvarja z vprašanjem, kdo je skrivnostni požigalec. V prestolnici sta bili v zadnjem času poškodovani dve cerkvi, ena od njih dvakrat. Do dogodkov je vedno prišlo v jutranjih urah. Neznani storilec ali storilci so 17. in 22. januarja z vnetljivo snovjo polili vrata cerkve Naše Gospe iz Fatime in jih zažgali. Sodeč po nadzornih kamerah, ki so dogajanje posnele 18. januarja pred cerkvijo sv. Martina, je bil storilec en sam, požar pa se je tokrat razširil tudi v notranjost. Hujšo škodo je preprečil požarni alarm in hitro ukrepanje gasilcev.

Svet
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...