Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Je papež že napisal oporoko?

Novice | 26.01.2023, 14:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v intervjuju, ki ga je dal za ameriško tiskovno agencijo AP, spregovoril še o istospolni usmerjenosti, odnosih s Kitajsko, nemški sinodi, Benediktu XVI. in svojem zdravju.

O homoseksualnosti

Sveti oče se je dotaknil še več drugih aktualnih tem. Poudaril je, da biti homoseksualec ni zločin. Zakoni, ki kriminalizirajo istospolno usmerjenost, so po njegovem mnenju krivični. Dodal je, da Katoliška cerkev homoseksualna dejanja obravnava kot grešna, vendar tega ne smemo enačiti z zločinom.

O nemški sinodi

Nemško sinodalno pot je označil za ideološko, po njegovih besedah proces vodijo zgolj elite, ne pa širše Božje ljudstvo.

O Benediktu XVI.

O Benediktu XVI. je povedal, da je z njegovo smrtjo izgubil očeta. Če je imel kakršne koli dvome o čemer koli, se je zapeljal do samostana in ga prosil za nasvet. O kritikah pa je dejal, da pomagajo rasti, a si želi, da bi mu jih izrekli v obraz.

O svojem zdravju

Zdravje ocenjuje kot dobro za svoja leta. Hudomušno je dejal: »Morda bom jutri umrl, vendar je vse pod nadzorom. Sem dobrega zdravja.« Benediktova smrt njegovih načrtov ni spremenila. Za agencijo AP je dejal, da mu niti na misel ni prišlo, da bi napisal oporoko.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...