Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Je papež že napisal oporoko?

Novice | 26.01.2023, 14:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v intervjuju, ki ga je dal za ameriško tiskovno agencijo AP, spregovoril še o istospolni usmerjenosti, odnosih s Kitajsko, nemški sinodi, Benediktu XVI. in svojem zdravju.

O homoseksualnosti

Sveti oče se je dotaknil še več drugih aktualnih tem. Poudaril je, da biti homoseksualec ni zločin. Zakoni, ki kriminalizirajo istospolno usmerjenost, so po njegovem mnenju krivični. Dodal je, da Katoliška cerkev homoseksualna dejanja obravnava kot grešna, vendar tega ne smemo enačiti z zločinom.

O nemški sinodi

Nemško sinodalno pot je označil za ideološko, po njegovih besedah proces vodijo zgolj elite, ne pa širše Božje ljudstvo.

O Benediktu XVI.

O Benediktu XVI. je povedal, da je z njegovo smrtjo izgubil očeta. Če je imel kakršne koli dvome o čemer koli, se je zapeljal do samostana in ga prosil za nasvet. O kritikah pa je dejal, da pomagajo rasti, a si želi, da bi mu jih izrekli v obraz.

O svojem zdravju

Zdravje ocenjuje kot dobro za svoja leta. Hudomušno je dejal: »Morda bom jutri umrl, vendar je vse pod nadzorom. Sem dobrega zdravja.« Benediktova smrt njegovih načrtov ni spremenila. Za agencijo AP je dejal, da mu niti na misel ni prišlo, da bi napisal oporoko.

Novice
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...