Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Je papež že napisal oporoko?

Novice | 26.01.2023, 14:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v intervjuju, ki ga je dal za ameriško tiskovno agencijo AP, spregovoril še o istospolni usmerjenosti, odnosih s Kitajsko, nemški sinodi, Benediktu XVI. in svojem zdravju.

O homoseksualnosti

Sveti oče se je dotaknil še več drugih aktualnih tem. Poudaril je, da biti homoseksualec ni zločin. Zakoni, ki kriminalizirajo istospolno usmerjenost, so po njegovem mnenju krivični. Dodal je, da Katoliška cerkev homoseksualna dejanja obravnava kot grešna, vendar tega ne smemo enačiti z zločinom.

O nemški sinodi

Nemško sinodalno pot je označil za ideološko, po njegovih besedah proces vodijo zgolj elite, ne pa širše Božje ljudstvo.

O Benediktu XVI.

O Benediktu XVI. je povedal, da je z njegovo smrtjo izgubil očeta. Če je imel kakršne koli dvome o čemer koli, se je zapeljal do samostana in ga prosil za nasvet. O kritikah pa je dejal, da pomagajo rasti, a si želi, da bi mu jih izrekli v obraz.

O svojem zdravju

Zdravje ocenjuje kot dobro za svoja leta. Hudomušno je dejal: »Morda bom jutri umrl, vendar je vse pod nadzorom. Sem dobrega zdravja.« Benediktova smrt njegovih načrtov ni spremenila. Za agencijo AP je dejal, da mu niti na misel ni prišlo, da bi napisal oporoko.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...