Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Je papež že napisal oporoko?

Novice | 26.01.2023, 14:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v intervjuju, ki ga je dal za ameriško tiskovno agencijo AP, spregovoril še o istospolni usmerjenosti, odnosih s Kitajsko, nemški sinodi, Benediktu XVI. in svojem zdravju.

O homoseksualnosti

Sveti oče se je dotaknil še več drugih aktualnih tem. Poudaril je, da biti homoseksualec ni zločin. Zakoni, ki kriminalizirajo istospolno usmerjenost, so po njegovem mnenju krivični. Dodal je, da Katoliška cerkev homoseksualna dejanja obravnava kot grešna, vendar tega ne smemo enačiti z zločinom.

O nemški sinodi

Nemško sinodalno pot je označil za ideološko, po njegovih besedah proces vodijo zgolj elite, ne pa širše Božje ljudstvo.

O Benediktu XVI.

O Benediktu XVI. je povedal, da je z njegovo smrtjo izgubil očeta. Če je imel kakršne koli dvome o čemer koli, se je zapeljal do samostana in ga prosil za nasvet. O kritikah pa je dejal, da pomagajo rasti, a si želi, da bi mu jih izrekli v obraz.

O svojem zdravju

Zdravje ocenjuje kot dobro za svoja leta. Hudomušno je dejal: »Morda bom jutri umrl, vendar je vse pod nadzorom. Sem dobrega zdravja.« Benediktova smrt njegovih načrtov ni spremenila. Za agencijo AP je dejal, da mu niti na misel ni prišlo, da bi napisal oporoko.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.