Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Frančišek v novi knjigi: "Pretiran strah ni krščanska drža"

Papež in Sveti sedež | 26.01.2023, 08:21 Marta Jerebič

V Italiji je izšla knjiga - intervju s papežem Frančiškom z naslovom Strah kot dar. V njej sveti oče v pogovoru z italijanskim psihologom Salvom Noéjem govori o svojih mislih, strahovih in čustvih v letih svojega papeževanja, začenši s svojo izvolitvijo na konklavu leta 2013.

Strah pomaga do tehtnih odločitev

Sveti oče je med drugim dejal, da mu strah pred napako pomaga, da skrbno tehta odločitve, ki jih je treba sprejeti. Ne gre za to, da ga strah hromi, ampak je občutek, ki ga pripelje do tega, da nadaljuje previdno: strah je lahko kot mati, ki te opozarja, pravi papež Frančišek.

Pretiran strah je drža, ki nam škodi, nas krči in hromi. Tako zelo, da se človek, ki ga zasužnji strah, ne premakne, ne ve, kaj storiti: je prestrašen, osredotočen nase in čaka, da se bo zgodilo nekaj slabega. Tako strah vodi v držo, ki hromi. Pretiran strah namreč ni krščanska drža, ampak bi lahko rekli, da gre za držo duše, ki je v ječi, brez svobode, da bi gledala naprej, da bi nekaj ustvarila, da bi delala dobro.

Tudi o pretiranem strahu

Spregovoril pa je tudi o pretiranem strahu, ki človeka paralizira. Po njegovih besedah pretiran strah pravzaprav ni krščanski odnos, ampak je odnos, lahko rečemo, zaprte duše, ki nima svobode, da bi se lahko veselila, ustvarila nekaj, delala dobro.

Več pa na spletni strani Radia Vatikan.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...