Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Frančišek v novi knjigi: "Pretiran strah ni krščanska drža"

Papež in Sveti sedež | 26.01.2023, 08:21 Marta Jerebič

V Italiji je izšla knjiga - intervju s papežem Frančiškom z naslovom Strah kot dar. V njej sveti oče v pogovoru z italijanskim psihologom Salvom Noéjem govori o svojih mislih, strahovih in čustvih v letih svojega papeževanja, začenši s svojo izvolitvijo na konklavu leta 2013.

Strah pomaga do tehtnih odločitev

Sveti oče je med drugim dejal, da mu strah pred napako pomaga, da skrbno tehta odločitve, ki jih je treba sprejeti. Ne gre za to, da ga strah hromi, ampak je občutek, ki ga pripelje do tega, da nadaljuje previdno: strah je lahko kot mati, ki te opozarja, pravi papež Frančišek.

Pretiran strah je drža, ki nam škodi, nas krči in hromi. Tako zelo, da se človek, ki ga zasužnji strah, ne premakne, ne ve, kaj storiti: je prestrašen, osredotočen nase in čaka, da se bo zgodilo nekaj slabega. Tako strah vodi v držo, ki hromi. Pretiran strah namreč ni krščanska drža, ampak bi lahko rekli, da gre za držo duše, ki je v ječi, brez svobode, da bi gledala naprej, da bi nekaj ustvarila, da bi delala dobro.

Tudi o pretiranem strahu

Spregovoril pa je tudi o pretiranem strahu, ki človeka paralizira. Po njegovih besedah pretiran strah pravzaprav ni krščanski odnos, ampak je odnos, lahko rečemo, zaprte duše, ki nima svobode, da bi se lahko veselila, ustvarila nekaj, delala dobro.

Več pa na spletni strani Radia Vatikan.

Papež in Sveti sedež
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...