Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Matej Tonin (foto: Tomo Strle, Domovina)
Matej Tonin | (foto: Tomo Strle, Domovina)

Tonin članom stranke v pismu o tem, ali gre NSi v vlado ali ne

Slovenija | 25.01.2023, 09:31 Rok Mihevc

Po včerajšnji potrditvi razširjene vlade Roberta Goloba, se je s pismom članom stranke oglasil predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. V njem je postregel z dvema ključnima razlogoma, zakaj stranka ne vidi možnosti za sodelovanje v vladi.

Koliko vlad novih obrazov Slovenija še lahko preživi?

Najprej Tonin spomni, da so poslanci glasovali proti reorganizaciji vlade, saj je z njo Golob dokazal, da stopa po znani poti »novih obrazov«. Ob tem se sprašuje, koliko takih vlad novih obrazov Slovenija še lahko preživi. »Deljenje dodatkov različnim skupinam kar na občnih zborih ne more prinesti nič dobrega. Obljube o 30 dneh do specialista pa so zamenjale kolone ljudi, ki čakajo na osebnega zdravnika. S pomočjo gospodarstvu so močno zamujali, neverjetno hitrost pa so pokazali na področju dvigovanja davkov in pri ustvarjanju različnih administrativnih ovir za slovensko gospodarstvo.«

S pomočjo gospodarstvu so močno zamujali, neverjetno hitrost pa so pokazali na področju dvigovanja davkov in pri ustvarjanju različnih administrativnih ovir za slovensko gospodarstvo.

Tudi v opoziciji viden scenarij

Tudi v opoziciji stvari tečejo po ustaljenem in že videnem scenariju, piše Tonin in pojasnjuje, da NSi tako ostaja pod nenehnimi napadi in neutemeljenimi obtožbami s strani največje opozicijske stranke. »Tega smo že vajeni, zato sem prepričan, da bomo enotni in povezani iz teh bitk izšli močnejši.«

Dva razloga zakaj ne v vlado

Tonin je v pismu jasno poudaril, da stranka ne vidi možnosti za sodelovanje v vladi Roberta Goloba in poda dva ključna razloga. »NSi ne želi sodelovati v vladi, ki tepta temeljne vrednote, na katerih je zrasla naša država. Osamosvojitev Slovenije je najsvetlejši del naše zgodovine. To je obdobje plebiscitarne enotnosti našega naroda in afirmativne odločitve, da želimo živeti v lastni državi. Brez krščanskih demokratov svoje države ne bi imeli. NSi zato ne more sodelovati v vladi, ki meni, da si osamosvojitev ne zasluži samostojnega muzeja. Vodji nekdanje službe državne varnosti, ki je bil odgovoren za množično kršenje temeljnih človekovih pravic, pa nameni pogreb z vojaškimi častmi. NSi bo odločno nasprotovala vladi, ki v Sloveniji brezglavo viša davke, uvaja socialistično uravnilovko, uničuje gospodarstvo in z metodami centralnega planiranja želi rešiti sistem slovenskega državnega zdravstva.«

NSi bo odločno nasprotovala vladi, ki v Sloveniji brezglavo viša davke, uvaja socialistično uravnilovko, uničuje gospodarstvo in z metodami centralnega planiranja želi rešiti sistem slovenskega državnega zdravstva.

Obdobje v opoziciji za programsko in kadrovsko okrepitev

NSi v Golobovi vladi tako ne bo, še zagotavlja Tonin. »NSi bo še naprej neizprosna opozicija in bo zasnovala široko razvojno koalicijo, v katero bodo povabljeni vsi, ki želijo Slovenijo razvijati v smer moderne, demokratične in pravne države, ki temelji na socialno-tržnem modelu evropske krščanske demokracije. Iz zgodovine smo se naučili, da ko po nas pada z leve in desne, vemo, da smo na pravi poti. Obdobje v opoziciji bo NSi izkoristila, da se programsko in kadrovsko okrepi,« še v pismu zaključuje Tonin.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.