Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mikrofon (foto: Rok Mihevc)
Mikrofon | (foto: Rok Mihevc)

Kdo najprej šepeta katoliškemu novinarju?

Cerkev na Slovenskem | 24.01.2023, 17:03 Tone Gorjup

Ob godu sv. Frančiška Saleškega, zavetnika katoliških časnikarjev in pisateljev, je ljubljanski nadškof Stanislav Zore skupaj s škofom Antonom Jamnikom, ki je pri SŠK odgovoren za medije, pripravil letno srečanje za zaposlene, novinarje in urednike v katoliških medijih. Srečanje se je začelo s sveto mašo v nadškofovi kapeli, kjer je pridigal škof Jamnik. Med drugim je spomni na nedavno pismo papeža Frančiška ob jubileju Frančiška Saleškega. Sledil je pogovor z zgodovinarjem in novinarjem dr. Jožetom Možino o aktualnih vprašanjih medijske krajine v Sloveniji.

Nadškof Zore: Da bi hoteli, znali in zmogli vzdržati

Minilo je 400 leto od smrti Frančiška Saleškega in 100 let od njegovega imenovanja za zavetnika katoliških novinarjev. Nadškof Zore je spomnil na njegovo služenje resnici v izredno težkih razmerah, na njegovo oznanilo, ki ga je tudi preprostim posredoval v njim razumljive jeziku. Kot je dejal, nam je ta svetnik »najprej zgled kaj se lahko naredi z darom besede, darom besede, ki nam jo daje Bog in darom besede, s katerim mi vstopamo v službo Bogu in po drugi strani, da se izročimo njegovi priprošnji pri Bogu za naše delo v našem času, ki je zahteven. Tisti, ki ga živi, doživlja to zahtevnost, zato bomo prosili Boga tudi za to, da bi hoteli, znali in zmogli vzdržati.«

Maševal je nadškof Zore, pridigal škof Jamnik
Maševal je nadškof Zore, pridigal škof Jamnik © Marta Jerebič

Škof Jamnik: Prisluhnimo šepetanju Svetega Duha

V pridigi je škof Jamnik, ki je lani nasledil škofa Petra Štumpfa kot odgovoren za področje medijev, nadaljeval z likom sv. Frančiška. »Današnji svetnik nas vabi, da bi bili na poti oznanjevanja, pričevanja vsi, ki delate na področju medijev, da bi bili mogli biti žive priče Kristusa. Da pa smo to lahko, je ključnega in odločilnega pomena, da najprej vsak pri sebi osebno v tišini prisluhne šepetanju Svetega Duha.«

...da bi bili mogli biti žive priče Kristusa. Da pa smo to lahko, je ključnega in odločilnega pomena, da najprej vsak pri sebi osebno v tišini prisluhne šepetanju Svetega Duha.

Modro prepoznavanje znamenj časa

Če je to izhodišče našega dela, potem različnost, ki vlada tudi v svetu katoliških medijev, ni moteča, ampak dopolnjujoča. Tudi v tem nam je lahko zgled francoski svetnik. Škof Jamnik je omenil apostolsko pismo, ki ga je ob jubileju sv. Frančiška Saleškega napisal papež Frančišek in nosi naslov 'Vse pripada ljubezni'. Papež najprej spomni na veliko razgledanost Frančiška, zatem na njegovo modro prepoznavanje znamenj časa in nazadnje na njegovo sposobnost, da resnico oznanja z ljubeznijo do človeka, ki mu govori. V tem je bistvo tudi vsega našega dela.

Jože Možina: Kaj smo in kako razmišljamo?

Dr. Jože Možina je predstavil zgodovino osrednje medijske hiše v državi od osemdesetih let naprej. Na premike, ki so jih prinesle različne vlade in vodstva te hiše ter trenutno stanje, ko prezir in sovraštvo pogosto nadomeščata dialog in spoštljiv odnos do različnosti. Kaj lahko kristjani naredimo v takšnem družbenem okolju, ostaja vprašanje, na katerega lahko odgovorimo s svojim delom in pogumom priznati: kaj smo in kako razmišljamo.

Dr. Jože Možina je predaval o medijski krajini v Sloveniji
Dr. Jože Možina je predaval o medijski krajini v Sloveniji © Marta Jerebič

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...