Rok MihevcRok Mihevc
Friderik Baraga (foto: Radio Vatikan)
Friderik Baraga | (foto: Radio Vatikan)

Baragov večer ob 155. obletnici smrti tega apostola Indijancev

Cerkev na Slovenskem | 21.01.2023, 10:22 Tone Gorjup

Ob 155. obletnici smrti svetniškega kandidata častitljivega Božjega služabnika Friderika Ireneja Baraga so v Trebnjem pripravili Baragov večer.

Začel se je s sveto mašo, ki jo je daroval zaslužni beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Pri oltarju se mu je pridružilo več duhovnikov, med njimi postulator Jože Pibernik, ki je tudi župnik v Trebnjem. Nadškof Hočevar je v pridigi poudaril Baragovo prijateljstvo s Kristusom, njegovo predanost Svetemu Duhu in žrtvovanje za bližnje, zlasti Indijance.

Nadškof Stanislav Hočevar
Nadškof Stanislav Hočevar © Radio Vatikan


Maši je sledila akademija, ki jo je oblikovala domača glasbena šola. Zbrane je nagovorila direktorice Muzeja krščanstva na Slovenskem Nataše Polajnar Frelih. Zbranim je pokazala in predstavila Baragov škofovski križ, ki ga je nosil na prsih in več drugih predmetov, ki jih hrani muzej.

© Radio Vatikan

Cerkev na Slovenskem
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...