Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Duhovnik Miro Šlibar (foto: Vatican News)
Duhovnik Miro Šlibar | (foto: Vatican News)

Veste, da ima bolnik pravico do obiska duhovnika v bolnišnici?

Cerkev na Slovenskem | 20.01.2023, 09:39 Marjana Debevec

Voditelj za pastoralo bolnikov pri Slovenski škofovski konferenci, Miro Šlibar je na Dobrovi gostil bolnišnične duhovnike iz vse Slovenije. Vseh, ki obiskujejo bolnike v 26 bolnišnicah je nad 30.

Duhovnike nagovorila Alenka Rebula

Bolnišnične duhovnike je Alenka Rebula povabila k še boljšemu pogovarjanju z bolniki, svojci, zdravstvenimi delavci in med seboj. Navzoči duhovniki pa so izrazili željo, da bi slovenski škofje s pismom spodbudili verne, da pravočasno poskrbijo za prejem zakramentov.

Bolnišnični duhovniki zbrani na Dobrovi
Bolnišnični duhovniki zbrani na Dobrovi © FB nadškof Stanislav Zore

Pravica bolnikov do obiska duhovnika

Želijo si tudi, da bi omogočili komu od duhovnikov ali redovnic, da se temeljiteje usposobi za pastoralo bolnikov in zdravstvenih delavcev. Odgovorne v zdravstvu pa so spomnili, da imajo bolniki vso pravico sprejeti duhovnikov obisk, če si to želijo sami ali so željo izrazili zaposlenim ali svojcem. »Tu je že vrsto let pri eni uri v drugem letniku, pri pouku etike prisoten duhovnik, ki razloži pomen njegovega dela pri bolnikih in ne nazadnje pri zaposlenih.«

Kje so kapele v slovenskih bolnišnicah?
Kje so kapele v slovenskih bolnišnicah? © FB nadškof Stanislav Zore

Podpora nadškofa Zoreta

Prisotne duhovnike je na srečanju obiskal nadškof Zore, ki se je v imenu slovenskih škofov zahvalil pristonim za požrtvovalno delo ob bolnikih. Duhovniki so srečanje končali s kratko molitvijo v dobrovski cerkvi in bratskim kosilom.

RADIJSKA KATEHEZEA

Miro Šlibar je naš redni gost v oddaji Radijska kateheza. Pripravlja jo vsako tretjo soboto v mesecu, ob 21. uri, ko ima katehezo prav o bolnikih. Prisluhnite v bogatem avdio arhivu.

Miro Šlibar
Miro Šlibar © Izidor Šček

Cerkev na Slovenskem
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...