Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Duhovnik Miro Šlibar (foto: Vatican News)
Duhovnik Miro Šlibar | (foto: Vatican News)

Veste, da ima bolnik pravico do obiska duhovnika v bolnišnici?

Cerkev na Slovenskem | 20.01.2023, 09:39 Marjana Debevec

Voditelj za pastoralo bolnikov pri Slovenski škofovski konferenci, Miro Šlibar je na Dobrovi gostil bolnišnične duhovnike iz vse Slovenije. Vseh, ki obiskujejo bolnike v 26 bolnišnicah je nad 30.

Duhovnike nagovorila Alenka Rebula

Bolnišnične duhovnike je Alenka Rebula povabila k še boljšemu pogovarjanju z bolniki, svojci, zdravstvenimi delavci in med seboj. Navzoči duhovniki pa so izrazili željo, da bi slovenski škofje s pismom spodbudili verne, da pravočasno poskrbijo za prejem zakramentov.

Bolnišnični duhovniki zbrani na Dobrovi
Bolnišnični duhovniki zbrani na Dobrovi © FB nadškof Stanislav Zore

Pravica bolnikov do obiska duhovnika

Želijo si tudi, da bi omogočili komu od duhovnikov ali redovnic, da se temeljiteje usposobi za pastoralo bolnikov in zdravstvenih delavcev. Odgovorne v zdravstvu pa so spomnili, da imajo bolniki vso pravico sprejeti duhovnikov obisk, če si to želijo sami ali so željo izrazili zaposlenim ali svojcem. »Tu je že vrsto let pri eni uri v drugem letniku, pri pouku etike prisoten duhovnik, ki razloži pomen njegovega dela pri bolnikih in ne nazadnje pri zaposlenih.«

Kje so kapele v slovenskih bolnišnicah?
Kje so kapele v slovenskih bolnišnicah? © FB nadškof Stanislav Zore

Podpora nadškofa Zoreta

Prisotne duhovnike je na srečanju obiskal nadškof Zore, ki se je v imenu slovenskih škofov zahvalil pristonim za požrtvovalno delo ob bolnikih. Duhovniki so srečanje končali s kratko molitvijo v dobrovski cerkvi in bratskim kosilom.

RADIJSKA KATEHEZEA

Miro Šlibar je naš redni gost v oddaji Radijska kateheza. Pripravlja jo vsako tretjo soboto v mesecu, ob 21. uri, ko ima katehezo prav o bolnikih. Prisluhnite v bogatem avdio arhivu.

Miro Šlibar
Miro Šlibar © Izidor Šček

Cerkev na Slovenskem
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...