Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Koalicijski vrh na Brdu Pri Kranju (foto: Daniel Novakovic/STA)
Koalicijski vrh na Brdu Pri Kranju | (foto: Daniel Novakovic/STA)

Koalicijski vrh po mnenju Mirana Videtiča kot predstava za javnost

Slovenija | 19.01.2023, 15:12 Rok Mihevc

Koalicija je enotna in zdravstvo se rešuje. To je bilo glavno sporočilo včerajšnjega vrha na Brdu pri Kranju, na katerem je bilo slišati tudi obljube in časovnice o reformah. Da se vlada precej estradno loteva vsega skupaj in da gre bolj kot ne za predstavo za javnost, je slišati od političnih komentatorjev.

Golob: Ni šlo za disciplino

Na vrhu, na katerem so se osredotočili samo na področje zdravstva, so se po besedah predsednika vlade Roberta Goloba dogovorili za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme. Do danes naj bi pripravili konkretno časovnico zakonodajnih in izvedbenih ukrepov do leta 2025. Analiza zdravstvenega sistema, ki jo je minister predstavil včeraj, javnosti pa jo bo v prihodnjih dneh, je pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli, je dejal premier. O njem so, kot je pojasnil Golob, danes razpravljali brez dlake na jeziku. "Ni bil namen, da kogarkoli discipliniramo."

Reševanje zdravstva ali utrjevanje lastnih vrst?

Pa je šlo na vrhu res za reševanje zdravja ali bolj za utrjevanje lastnih vrst kot za reševanje zdravstva? "Glede na to, da je največji dosežek, če prenesem besede vladne elite to, da so enotni, potem niso naredili nič. Ker enotnost je nekaj, kar je že zapisano v koalicijski pogodbi. Tam pač izvajaš enotno koalicijsko pogodbo. Tako da je šlo včeraj spet za neko predstavo za javnost brez konkretnih rezultatov," je za naš radio dejal politični komentator Miran Videtič. Zanimiva je njihova enotnost ravno pri zdravstvu, kjer se najbolj krešejo mnenja. "Pravzaprav lažejo sami sebi. Ljudje, ki se malo bolj spoznamo na te stvari, smo priče temu, da imajo konkretno v zdravstvu te tri stranke povsem nasprotna si mnenja. Seveda potem je lažje reči, da so si enotni kot sežti v težavo, se soočiti z njo, pravzaprav jo vržejo pod preprogo in živimo naprej."

Pravzaprav lažejo sami sebi. Ljudje, ki se malo bolj spoznamo na te stvari, smo priče temu, da imajo konkretno v zdravstvu te tri stranke povsem nasprotna si mnenja.

Miran Videtič
Miran Videtič © Rok Mihevc

Že vnaprej izključena opozicija

Premier Robert Golob je na vprašanje, ali bo v iskanje konsenza glede zdravstvene reforme vključena tudi opozicija, odgovoril, da se desnosredinske vlade reform ne lotevajo, potem pa o njih govorijo, ko so v opoziciji. Levosredinske vlade pa da se reform lotevajo, potem pa jih ne izpeljejo. "To je popolna izmišljotina," pravi Videtič.

Zaprta vrata Novi Sloveniji

Tako je Golob že včeraj očitno zaprl vrata tudi Novi Sloveniji, ki je v devetih točkah predstavila njihov paket rešitev. "Kar se tiče tega, da je zavrnil pomoč opozicije, je edina dobra stvar včerajšnjega srečanja, kajti to je jasno sporočilo Novi Sloveniji, naj ne čaka pred vrati, naj se obnaša opozicijsko." O obljubah glede reform pa pravi, da se vlada precej estradno loteva vsega skupaj in glede njih ni optimističen.

Slovenija, Politika
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...