Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Legendarno kolo gospe Helene (foto: Jože Mlinarič)
Legendarno kolo gospe Helene | (foto: Jože Mlinarič)

Poslovila se je ikona ljubljanske tržnice in cerkva, »čista delovna slovenska duša«

Slovenija | 19.01.2023, 14:04 Rok Mihevc

Z ljubljanskih ulic se je za vedno poslovila Helena, za mnoge Ljubljančane ikona ljubljanske tržnice in cerkva v središču mesta, pišejo na spletni strani ljubljanainfo.com in na Facebook strani Župnija Marijino oznanjenje - Ljubljana.

Po hišah naj bi raznašala svežo zelenjavo bolnim

Gotovo jo poznate, v centru mesta je ni bilo težko zgrešiti, ko je s kolesom in veliki vrečami prevažala raznorazne stvari, od cvetja pa vse do hrane. »Helena naj bi bila med Ljubljančani priljubljena predvsem zaradi svoje dobrodušne osebnosti. Velja prepričanje, da je po hišah raznašala svežo zelenjavo tistim, ki so bili bolni. Tisti meščani, ki so si pot med omenjeno cerkvijo in ljubljansko tržnico večkrat delili z Heleno, so z njo uspeli razviti prav poseben odnos,« pišejo na ljubljanainfo.com.

Pokopana bo v grobnici članov Frančiškovega svetnega reda

»Ponoči 17. januarja, na god sv. Antona Puščavnika, je v Gospodu zaspala naša draga Helena,« so zapisali bratje Frančiškani. Pokopana bo v njihovi grobnici, članov Frančiškovega svetnega reda. »Naj ji bo usmiljeni Gospod bogat plačnik za vso njeno dobroto in žrtev!«

»Slovenska čista delovna duša«

»Njena ulična zapuščina govori o njeni slovenski čisti delovni duši, takih ni več, zadnji odhajajo; Helena, če se srečava v onostranstvu, se morava pogovoriti, v svoji nečimrnosti sem leta hodil zazrt v sebe nemo mimo tebe, oprosti mi,« pa je ob slovesu od Helene zapisal eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Twitter.

Slovenija
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...