Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Glas upokojencev Slovenije (foto: STA / Bor Slana)
Glas upokojencev Slovenije | (foto: STA / Bor Slana)

Upokojenci, ki so gradili vse, kar imamo danes, pozabljeni. Kaj zahtevajo od vlade?

Slovenija | 18.01.2023, 13:05 Alen Salihović

Upokojenci združeni v ljudsko iniciativo »Glas upokojencev Slovenije« so v Ljubljani prestavili zahteve, ki jih imajo, pred protestom, ki ga nameravajo organizirati 1. februarja na Trgu republike v Ljubljani. Upokojenci med drugim zahtevajo vrnitev dostojanstva in spoštovanje starejših ljudi ter višje pokojnine.

Takojšnje povečanje vseh pokojnin

Ljudska iniciativa »Glas upokojencev Slovenije« med drugim zahteva takojšnje povečanje vseh pokojnin, ki so manjše od 1000 evrov za 20 odstotkov, pokojnine nad tisoč evrov pa za 15 odstotkov. Določitev najnižje mesečne pokojnine, kmečke, invalidske na 750 evrov ter usklajevanje z inflacijo najmanj na dva meseca, povprečna neto pokojnina pa naj bo vedno 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji. Med zahtevami je tudi povišanje odstotka za odmero pokojnine iz 57,25 povprečne plače za dobo 24 let na 68 odstotkov povprečne plače za dobo 20 let.

Ljudska iniciativa »Glas upokojencev Slovenije« med drugim zahteva takojšnje povečanje vseh pokojnin, ki so manjše od 1000 evrov za 20 odstotkov, pokojnine nad tisoč evrov pa za 15 odstotkov.

Pavel Rupar: Upokojenci prepuščeni sami sebi

»Glede na to, da vsi stavkajo, da se vsi trudijo zase, sem s kolegi prišel do ideje, da je potrebno nekaj narediti tudi za upokojence, saj so ostali popolnoma prepuščeni sami sebi,« je za Radio Ognjišče dejal Pavel Rupar, ki je eden od organizatorjev protesta.

Novinarska konferenca Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije, na kateri so predstavili zahteve za pogajanja z vlado in nadaljnje ukrepe.Nekdanji poslanec Pavel Rupar.
Pavel Rupar © STA / Bor Slana

Vpis v ustavo?

Spomnil je še, da si želijo vpis 13. pokojnine in obveznega letnega dodatka v ustavo, prav tako zahtevajo takojšnjo ureditev dostopa do osebnih zdravnikov za upokojence, obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje za tiste, ki imajo pokojnino manjšo od tisoč evrov naj prevzame država, prav tako strošek RTV prispevek.

Kdo je vabljen na protest?

»Upokojence vsak jemlje kot, da so nepotrebni, kot da so odveč, preprosto vsi so bili in so spregledani. Ni vlade, ki ne bi delala nenehno novih formul, kako preračunavati, da dobijo čim manj. Ampak veste, upokojenci so gradili vse, kar imamo danes,« je povedal Rupar. Na vprašanje, kdo je 1. februarja vabljen na protest pa dodal: »Čisto vsi ste povabljeni na ta protest. Mladi zato, ker boste prej ali slej prišli na naše mesto, srednje mladi, ki so še na poti v pokoj in vsi upokojenci, ki pravzaprav doživljajo krivico po več desetletjih dela in danes životarijo.«

Ampak veste, upokojenci so gradili vse, kar imamo danes.

Poleg Ruparja na protest 1. februarja vabijo še Boris Klepej, Robert Pavlič, Igor Černoga in Andrej Peterle.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...