Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Sestra Andre (foto: AFP)
Sestra Andre | (foto: AFP)

Kakšen je bil recept za 118 let dolgo življenje redovnice Andre?

Svet | 18.01.2023, 10:54 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

V mestu Toulon na jugu Francije je umrla najstarejša oseba na svetu, 118-letna redovnica Andre. Rodila se je 11. februarja 1904 v mestu Ales kot Lucile Randon. Aprila lani jo je raziskovalna organizacija Gerentology Research Group razglasila za najstarejšo osebo na svetu.

Premagala covid-19

Bila je druga najstarejša Francozinja in druga najstarejša Evropejka zabeležena v Guinnessovi knjigi rekordov. Pred kratkim je tudi postavila rekord kot najstarejša oseba, ki je preživela okužbo z novim koronavirusom. "Težko si je predstavljati, da je nekdo, ki se je rodil pred patentiranjem plastike, zadrg ali celo nedrčkov, še živel v 21. stoletju in bil dovolj močan, da je premagal covid-19," je za medije dejal predstavnik Guinnessove knjige rekordov Craig Glenday.

Ni je bilo strah umreti

Na vprašanje, ali se boji virusa, je sestra Andre za francosko televizijo BFM povedala: »Ne, ni me strah, ker me ni strah umreti ... Vesela sem, da sem z vami, vendar bi si želela biti nekje drugje, pridružila bi se velikemu bratu.« »To je bila za njo osvoboditev,« so ob novici sporočili iz doma za ostarele, kjer je prebivala.

V čast bratu si je nadela redovno ime sestra Andre

Lucile Randon se je pri 19 letih spreobrnila iz protestantizma v katolištvo vero. V francoski bolnišnici je služila majhnim otrokom in starejšim, dokler ni pri 40 letih postala redovnica. Pridružila se je sestram iz družbe Hčera krščanske ljubezni. V čast svojega pokojnega brata si je nadela ime sestra Andre.

Voščil ji je tudi papež Frančišek

Sestra Andre je za svoj 115. rojstni dan leta 2019 od papeža Frančiška prejela voščilnico in blagoslovljen rožni venec, ki ga je uporabljala vsak dan. Ko je leta 2020 dopolnila 116 let, je redovnica delila svoj "recept za srečno življenje" - molitev in skodelico vročega kakava vsak dan.

Najstarejša oseba zdaj 115-letna Španka

Z njeno smrtjo je najstarejša oseba na svetu postala 115-letna Maria Branyas Morera, ki živi v Španiji.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...