Sestra Andre (foto: AFP)
Sestra Andre | (foto: AFP)

Kakšen je bil recept za 118 let dolgo življenje redovnice Andre?

Svet | 18.01.2023, 10:54 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

V mestu Toulon na jugu Francije je umrla najstarejša oseba na svetu, 118-letna redovnica Andre. Rodila se je 11. februarja 1904 v mestu Ales kot Lucile Randon. Aprila lani jo je raziskovalna organizacija Gerentology Research Group razglasila za najstarejšo osebo na svetu.

Premagala covid-19

Bila je druga najstarejša Francozinja in druga najstarejša Evropejka zabeležena v Guinnessovi knjigi rekordov. Pred kratkim je tudi postavila rekord kot najstarejša oseba, ki je preživela okužbo z novim koronavirusom. "Težko si je predstavljati, da je nekdo, ki se je rodil pred patentiranjem plastike, zadrg ali celo nedrčkov, še živel v 21. stoletju in bil dovolj močan, da je premagal covid-19," je za medije dejal predstavnik Guinnessove knjige rekordov Craig Glenday.

Ni je bilo strah umreti

Na vprašanje, ali se boji virusa, je sestra Andre za francosko televizijo BFM povedala: »Ne, ni me strah, ker me ni strah umreti ... Vesela sem, da sem z vami, vendar bi si želela biti nekje drugje, pridružila bi se velikemu bratu.« »To je bila za njo osvoboditev,« so ob novici sporočili iz doma za ostarele, kjer je prebivala.

V čast bratu si je nadela redovno ime sestra Andre

Lucile Randon se je pri 19 letih spreobrnila iz protestantizma v katolištvo vero. V francoski bolnišnici je služila majhnim otrokom in starejšim, dokler ni pri 40 letih postala redovnica. Pridružila se je sestram iz družbe Hčera krščanske ljubezni. V čast svojega pokojnega brata si je nadela ime sestra Andre.

Voščil ji je tudi papež Frančišek

Sestra Andre je za svoj 115. rojstni dan leta 2019 od papeža Frančiška prejela voščilnico in blagoslovljen rožni venec, ki ga je uporabljala vsak dan. Ko je leta 2020 dopolnila 116 let, je redovnica delila svoj "recept za srečno življenje" - molitev in skodelico vročega kakava vsak dan.

Najstarejša oseba zdaj 115-letna Španka

Z njeno smrtjo je najstarejša oseba na svetu postala 115-letna Maria Branyas Morera, ki živi v Španiji.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...