Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Sestra Andre (foto: AFP)
Sestra Andre | (foto: AFP)

Kakšen je bil recept za 118 let dolgo življenje redovnice Andre?

Svet | 18.01.2023, 10:54 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

V mestu Toulon na jugu Francije je umrla najstarejša oseba na svetu, 118-letna redovnica Andre. Rodila se je 11. februarja 1904 v mestu Ales kot Lucile Randon. Aprila lani jo je raziskovalna organizacija Gerentology Research Group razglasila za najstarejšo osebo na svetu.

Premagala covid-19

Bila je druga najstarejša Francozinja in druga najstarejša Evropejka zabeležena v Guinnessovi knjigi rekordov. Pred kratkim je tudi postavila rekord kot najstarejša oseba, ki je preživela okužbo z novim koronavirusom. "Težko si je predstavljati, da je nekdo, ki se je rodil pred patentiranjem plastike, zadrg ali celo nedrčkov, še živel v 21. stoletju in bil dovolj močan, da je premagal covid-19," je za medije dejal predstavnik Guinnessove knjige rekordov Craig Glenday.

Ni je bilo strah umreti

Na vprašanje, ali se boji virusa, je sestra Andre za francosko televizijo BFM povedala: »Ne, ni me strah, ker me ni strah umreti ... Vesela sem, da sem z vami, vendar bi si želela biti nekje drugje, pridružila bi se velikemu bratu.« »To je bila za njo osvoboditev,« so ob novici sporočili iz doma za ostarele, kjer je prebivala.

V čast bratu si je nadela redovno ime sestra Andre

Lucile Randon se je pri 19 letih spreobrnila iz protestantizma v katolištvo vero. V francoski bolnišnici je služila majhnim otrokom in starejšim, dokler ni pri 40 letih postala redovnica. Pridružila se je sestram iz družbe Hčera krščanske ljubezni. V čast svojega pokojnega brata si je nadela ime sestra Andre.

Voščil ji je tudi papež Frančišek

Sestra Andre je za svoj 115. rojstni dan leta 2019 od papeža Frančiška prejela voščilnico in blagoslovljen rožni venec, ki ga je uporabljala vsak dan. Ko je leta 2020 dopolnila 116 let, je redovnica delila svoj "recept za srečno življenje" - molitev in skodelico vročega kakava vsak dan.

Najstarejša oseba zdaj 115-letna Španka

Z njeno smrtjo je najstarejša oseba na svetu postala 115-letna Maria Branyas Morera, ki živi v Španiji.

Svet
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...