Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht (foto: dpa/STA)
Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht | (foto: dpa/STA)

Odstopila je Christine Lambrecht

Novice | 16.01.2023, 14:51 Petra Stopar Robert Božič

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je dopoldne kanclerju Olafu Scholzu podala odstopno izjavo. Že dlje časa se je soočala s kritikami, predvsem na račun nemške vojaške pomoči Ukrajini, počasnega izvajanja javnih naročil za nemške oborožene sile in pomanjkanja strokovnega znanja.

Nedavno se je na naslovnicah znašla zaradi novoletnega sporočila na družbenih omrežjih. V njem je govorila o vojni, medtem ko je bil v ozadju ognjemet, kar je povzročilo razburjenje. Maja so mediji tudi poročali, da je svojemu 21-letnemu sinu dovolila, da je s helikopterjem bundeswehra poletel na priljubljen počitniški otok Sylt.

Najbolj kritični do njenih dejanj so bili člani opozicijskih krščanskih demokratov, ki so jo tudi pozvali k odstopu. Kancler Scholz ji je decembra v luči kritik sicer stopil v bran, danes pa je njen odstop sprejel.

Po podatkih iz javnomnenjske raziskave televizije ZDF ministričin odstop podpira kar 60 odstotkov Nemcev. Da bi morala oditi s položaja, je prejšnji teden menila tudi polovica volivcev njene stranke, torej socialdemokratov.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...