Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht (foto: dpa/STA)
Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht | (foto: dpa/STA)

Odstopila je Christine Lambrecht

Novice | 16.01.2023, 14:51 Petra Stopar Robert Božič

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je dopoldne kanclerju Olafu Scholzu podala odstopno izjavo. Že dlje časa se je soočala s kritikami, predvsem na račun nemške vojaške pomoči Ukrajini, počasnega izvajanja javnih naročil za nemške oborožene sile in pomanjkanja strokovnega znanja.

Nedavno se je na naslovnicah znašla zaradi novoletnega sporočila na družbenih omrežjih. V njem je govorila o vojni, medtem ko je bil v ozadju ognjemet, kar je povzročilo razburjenje. Maja so mediji tudi poročali, da je svojemu 21-letnemu sinu dovolila, da je s helikopterjem bundeswehra poletel na priljubljen počitniški otok Sylt.

Najbolj kritični do njenih dejanj so bili člani opozicijskih krščanskih demokratov, ki so jo tudi pozvali k odstopu. Kancler Scholz ji je decembra v luči kritik sicer stopil v bran, danes pa je njen odstop sprejel.

Po podatkih iz javnomnenjske raziskave televizije ZDF ministričin odstop podpira kar 60 odstotkov Nemcev. Da bi morala oditi s položaja, je prejšnji teden menila tudi polovica volivcev njene stranke, torej socialdemokratov.

Novice
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...