Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Rimski vojaki pred kolosejem (foto: STA)
Rimski vojaki pred kolosejem | (foto: STA)

Rim se pripravlja na jubilejno leto 2025. Kaj vse bo prenovil?

Svet | 14.01.2023, 12:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sprejel rimskega župana Roberta Gualtierija, ki je na italijanski strani odgovoren za sprejem romarjev in turistov v jubilejnem letu 2025.

"Romarji upanja"

Sveto leto bomo obhajali pod geslom »Romarji upanja«. Rim pa iz tega naslova v letu 2025 pričakuje približno 45 milijonov romarjev in obiskovalcev. Gualtieri je papežu predstavil vladni odlok, ki za dogodek predvideva skoraj 90 projektov v vrednosti več kot milijardo evrov, skupna vrednost vseh naložb pa bo znašala 4 milijarde evrov.

Papež Frančišek z županom Rima Robertom Gualtierom
Papež Frančišek z županom Rima Robertom Gualtierom © Vatican Media

Tudi povečanje števila javnih stranišč

Rim bo precejšen delež namenil za dostopnost in mobilnost. Med drugim mesto načrtuje prenovo trga pred baziliko sv. Janeza v Lateranu in trga pred glavno avtobusno in železniško postajo Termini, prenovo več podhodov in območij za pešce, ureditev hostla za mlade, centra za invalide in za brezdomce ter povečanje števila javnih stranišč.

Svet, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...