Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Rimski vojaki pred kolosejem (foto: STA)
Rimski vojaki pred kolosejem | (foto: STA)

Rim se pripravlja na jubilejno leto 2025. Kaj vse bo prenovil?

Svet | 14.01.2023, 12:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sprejel rimskega župana Roberta Gualtierija, ki je na italijanski strani odgovoren za sprejem romarjev in turistov v jubilejnem letu 2025.

"Romarji upanja"

Sveto leto bomo obhajali pod geslom »Romarji upanja«. Rim pa iz tega naslova v letu 2025 pričakuje približno 45 milijonov romarjev in obiskovalcev. Gualtieri je papežu predstavil vladni odlok, ki za dogodek predvideva skoraj 90 projektov v vrednosti več kot milijardo evrov, skupna vrednost vseh naložb pa bo znašala 4 milijarde evrov.

Papež Frančišek z županom Rima Robertom Gualtierom
Papež Frančišek z županom Rima Robertom Gualtierom © Vatican Media

Tudi povečanje števila javnih stranišč

Rim bo precejšen delež namenil za dostopnost in mobilnost. Med drugim mesto načrtuje prenovo trga pred baziliko sv. Janeza v Lateranu in trga pred glavno avtobusno in železniško postajo Termini, prenovo več podhodov in območij za pešce, ureditev hostla za mlade, centra za invalide in za brezdomce ter povečanje števila javnih stranišč.

Svet, Papež in Sveti sedež
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...