Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Rimski vojaki pred kolosejem (foto: STA)
Rimski vojaki pred kolosejem | (foto: STA)

Rim se pripravlja na jubilejno leto 2025. Kaj vse bo prenovil?

Svet | 14.01.2023, 12:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sprejel rimskega župana Roberta Gualtierija, ki je na italijanski strani odgovoren za sprejem romarjev in turistov v jubilejnem letu 2025.

"Romarji upanja"

Sveto leto bomo obhajali pod geslom »Romarji upanja«. Rim pa iz tega naslova v letu 2025 pričakuje približno 45 milijonov romarjev in obiskovalcev. Gualtieri je papežu predstavil vladni odlok, ki za dogodek predvideva skoraj 90 projektov v vrednosti več kot milijardo evrov, skupna vrednost vseh naložb pa bo znašala 4 milijarde evrov.

Papež Frančišek z županom Rima Robertom Gualtierom
Papež Frančišek z županom Rima Robertom Gualtierom © Vatican Media

Tudi povečanje števila javnih stranišč

Rim bo precejšen delež namenil za dostopnost in mobilnost. Med drugim mesto načrtuje prenovo trga pred baziliko sv. Janeza v Lateranu in trga pred glavno avtobusno in železniško postajo Termini, prenovo več podhodov in območij za pešce, ureditev hostla za mlade, centra za invalide in za brezdomce ter povečanje števila javnih stranišč.

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.