Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Jacques Mourad  (foto: Vatican News)
Nadškof Jacques Mourad  | (foto: Vatican News)

Nov nadškof v Homsu v Siriji je postal pater, ki so ga džihadisti zadrževali pet mesecev

Svet | 12.01.2023, 14:01 Marjana Debevec

Novi nadškof v Homsu v Siriji je postal menih in sirskokatoliški duhovnik Jacques Mourad. Javnosti je postal znan, ko ga je maja leta 2015 v samostanu, kjer je bil prior, ugrabila skupina džihadistov. Po petih mesecih je pobegnil iz zapora.

Jacques Mourad, rojen v Alepu v Sriji, in soustanovitelj tamkajšnje meniške skupnosti, čas, ki ga je preživel kot talec džihadističnih teroristov v Siriji, imenuje duhovna izkušnja. Moč in notranji mir je črpal iz molitve rožnega venca in učenja italijanskega jezuita Paola Dall'Oglia, prav tako ugrabljenega v Siriji. Videl je tudi, da so teroristi prizanesli tistim kristjanom, ki niso uporabljali orožja proti muslimanom.

»Predvsem sem razumel, da lahko nekdo, ki se odloči, da ne bo posegal po nasilju, s svojo odločitvijo spremeni odnos tistih, ki so navajeni uporabljati orožje,« je dejal za Vatican News. »Rešeni smo bili zaradi naše poklicanosti kristjanov biti pričevalci miru.«

Sicer pa je p. Mourad doživel veliko hudega. Enkrat so mu džihadisti držali nož na vratu in zahtevali, naj prestopi v islam. Sam pravi, da mu je Jezus dal moč, da jih je pogledal v oči. S svojim nasmehom jim je sporočal Jezusovo ljubezen, kar je njegove ječarje spravljalo v težavo. »Tudi jaz si ne znam razložiti, kje sem jemal moč. Takoj ko sem začel moliti rožni venec, je izginila vsaka bolečina, izginil je vsak strah,« je še povedal sirski pater, sedaj novi nadškof v Homsu.

Svet, Cerkev po svetu
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...