Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Podjetnik Joc Pečečnik (foto: STA / Anže Malovrh)
Podjetnik Joc Pečečnik | (foto: STA / Anže Malovrh)

Joc Pečečnik o zdravstvu: Če lonec pušča, vanj zaman dolivamo juho.

Slovenija | 11.01.2023, 17:33 Tanja Dominko

Na aktualne razmere v zdravstvu so se odzvali tudi v Klubu slovenskih podjetnikov. Na današnjem srečanju z novinarji so poudarili, da ni težava v tem, da bi bilo denarja v zdravstvu premalo, ampak je težava v organizaciji. Kot pravijo, so pripravljeni prispevati svoj delež k izboljšanju razmer, a ob tem izražajo pričakovanje, da bo vlada vendarle začela gledati na gospodarstvo kot na upoštevanja vrednega sogovornika, ne pa kot na molzno kravo.

Pečečnik: Kljub vsem milijardam je stanje vsako leto slabše

Predsednik Kluba podjetnikov Slovenije Joc Pečečnik je uvodoma izrazil ogorčenje, kako so pred dnevi Ljubljančani več ur stali v vrsti, da bi lahko prišli do družinskega zdravnika. »Se nam zdi popolnoma nesprejemljivo, kljub vsem milijardam, ki so šle v zdravstvu je praktično stanje vsako leto slabše. Mislimo, da slovensko zdravstvo ne potrebuje dodatnega denarja, ampak boljšo organizacijo. Ker če lonec pušča, ga nikoli ne boste napolnili z juho, pa če jo zlijete neomejene količine.« Če zdravnik dobro dela, mora biti za svoje delo dobro plačan, logika socializma je namreč preživeta in dolgoročno nevzdržna.

Bitenc: Vnesti je treba bolj podjetniški način razmišljanja

Marko Bitenc iz Kirurgije Bitenc pa je spomnil, da Slovenija pripada skupini članic Evropske unije, "ki razumejo, kaj je definicija javnega zdravstva. Praktično nimate države, kjer bi edino zdravstvene institucije v državni lasti ekskluzivne izvajale storitve javne zdravstvene službe." Zato tudi on meni, da ni problem denar, tega je v zdravstvu dovolj, tudi ta vlada je sredstva povečala, a očitno niso obrodila sadov, zato je treba vnesti bolj podjetniški način razmišljanja, je prepričan Bitenc.

Slovenija, Zdravstvo