Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Cigler Kralj in Jelka Godec (foto: arhiv)
Janez Cigler Kralj in Jelka Godec | (foto: arhiv)

SDS in NSi: Težav zdravstva se ne rešuje na ulici

Slovenija | 10.01.2023, 15:25 Marta Jerebič

Tudi opozicija meni, da se težave zdravstva ne rešuje na ulici, ampak na vladi oziroma v parlamentu. SDS ob tem zahteva izredno sejo državnega zbora, ki bi vlado med drugim pozval k takojšnji pripravi zakona o interventnih ukrepih.

Cigler Kralj: Vlada mora prinesti rešitve, ne pa protestirati

V Novi Sloveniji izražajo podporo vsem bolnikom, ki so prikrajšani za ustrezno zdravstveno obravnavo. »Ampak menimo, da je udeležba predsednika vlade in ostalih članov vlade na današnjih protestih v posmeh 130.000 ljudem brez osebnega zdravnika in 80.000 ljudem čakalnih vrstah. Vlada mora prinesti rešitve, ne pa protestirati,« poudarja vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Godec: Priča smo shizofreni situaciji

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa: »Zdaj smo v Sloveniji priča neki shizofreni situaciji, ko več ne vemo, kdo proti komu stavka. Minister Danijel Bešič Loredan je star maček v zdravstvu. Rešitve pozna že od leta 2013. Ima vso podporo predsednika vlade v parlamentu in koalicijskih strank. Svoboda, SD in Levica imajo 51 glasov.« Ob takšni podpori bi reforme, ki so bile napovedane, pričakovala že veliko prej, je dejala in ob tem vlado pozvala k takojšnji pripravi zakona o interventnih ukrepih. »Z njim naj se začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema ter dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje.«

Kaj predlaga SDS?

Zakon naj opredeli tudi sistem za vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev, ki so zaradi neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli v tujino. SDS predlaga tudi vnovično uvedbo sistema referenčnih cen na področju nakupa medicinskega materiala, s tem bi cene približali tistim na evropskem trgu. »Razlika, ki sedaj odhaja v različne žepe, pa se sistemsko usmeri v odpravo plačnih nesorazmerij oziroma v odpravo čakalnih dob.« Vlado tako poziva k pripravi predloga za nov plačni sistem v zdravstvu in odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja.

Slovenija, Zdravstvo