Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Emanuela Orlandi (foto: splet)
Emanuela Orlandi | (foto: splet)

Vatikan znova odprl skrivnostni primer izginule 15-letnice

Svet | 10.01.2023, 09:22 Marta Jerebič

Vatikan je znova odprl preiskavo izginotja Emanuele Orlandi – 15-letnice, ki je izginila leta 1983 v Rimu, ko se je vračala domov iz glasbene šole.

Družina je živela v Vatikanu, njen oče je bil visoki vatikanski uslužbenec. Teorij o tem, kaj se je zgodilo z najstnico, je veliko, od tega, da je še vedno živa, do tega, da je bila ugrabljena za seksualne orgije in nato umorjena, da jo je ugrabil KGB ali mafije, nekateri dogodek povezujejo s finančnimi škandali vatikanske banke.

Te različne teorije obravnava tudi Netflixova dokumentarna serija Vatican Girl (Vatikansko dekle).

Vatikanski tožilec Alessandro Diddi je primer po 40 letih odprl po vrsti zahtev s strani Emanuelinega brata Pietra.

Leta 2019 so po anonimnem namigu njene posmrtne ostanke začeli iskati v Vatikanu, na pokopališču ob papeškem nemškem kolegiju Tevtonik. Najprej so odprli grob dveh princes, nato drugo grobnico. Obakrat je sledila osuplost. Pri princesah je bil grob prazen, grobnica oziroma kostnica pa polna kosti. A forenzična preiskava je pokazala, da nobena kost ni mlajša od konca 19. stoletja, kar seveda izključuje prisotnost posmrtnih ostankov Emanuele Orlandi.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...