Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Emanuela Orlandi (foto: splet)
Emanuela Orlandi | (foto: splet)

Vatikan znova odprl skrivnostni primer izginule 15-letnice

Svet | 10.01.2023, 09:22 Marta Jerebič

Vatikan je znova odprl preiskavo izginotja Emanuele Orlandi – 15-letnice, ki je izginila leta 1983 v Rimu, ko se je vračala domov iz glasbene šole.

Družina je živela v Vatikanu, njen oče je bil visoki vatikanski uslužbenec. Teorij o tem, kaj se je zgodilo z najstnico, je veliko, od tega, da je še vedno živa, do tega, da je bila ugrabljena za seksualne orgije in nato umorjena, da jo je ugrabil KGB ali mafije, nekateri dogodek povezujejo s finančnimi škandali vatikanske banke.

Te različne teorije obravnava tudi Netflixova dokumentarna serija Vatican Girl (Vatikansko dekle).

Vatikanski tožilec Alessandro Diddi je primer po 40 letih odprl po vrsti zahtev s strani Emanuelinega brata Pietra.

Leta 2019 so po anonimnem namigu njene posmrtne ostanke začeli iskati v Vatikanu, na pokopališču ob papeškem nemškem kolegiju Tevtonik. Najprej so odprli grob dveh princes, nato drugo grobnico. Obakrat je sledila osuplost. Pri princesah je bil grob prazen, grobnica oziroma kostnica pa polna kosti. A forenzična preiskava je pokazala, da nobena kost ni mlajša od konca 19. stoletja, kar seveda izključuje prisotnost posmrtnih ostankov Emanuele Orlandi.

Svet
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...