Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek krščuje (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek krščuje | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: Božja pravičnost izvira iz ljubezni

Papež in Sveti sedež | 08.01.2023, 13:30 Andrej Šinko

Papež Frančišek je v vatikanski Sikstinski kapeli na praznik Jezusovega krsta daroval slovesno sveto mašo in krstil 13 otrok, ki so tako postali del Cerkve. Sveti oče je starše in botre spodbudil, da jih spremljajo na poti vere in jih pozval, da jih že kot majhne učijo moliti. Dejal je, da je molitev tista, ki daje moč v življenju, saj se v lažjih časih z njo Bogu zahvaljujemo, v težjih pa z njo najdemo moč. Povabil je k molitvi k Mariji, ki je vedno blizu zlasti tistim, ki so zašli.

Božja pravičnost izvira iz ljubezni, iz globin sočutja in usmiljenja

V opoldanskem nagovoru pa je nato papež Frančišek spregovoril o Božji pravičnosti, ki je bistveno širša, kot tista v naših predstavah, ko gre ponavadi zgolj za popravljanje nečesa. Božja pravičnost po besedah svetega očeta izvira iz ljubezni, iz globin sočutja in usmiljenja. Zato ni namenjena kaznovanju, ampak temu, da nas osvobodi zla. »To je pravičnost, ki izvira iz ljubezni, iz globin sočutja in usmiljenja, ki sta srce Boga, Očeta, ki je ganjen, ko nas zatira zlo in pademo pod težo grehov in krhkosti,« je pojasnil papež.

Krst
Krst © Vatican Media

Na svoja ramena prevzel grehe sveta

Sveti oče je poudaril še, da je Jezus s krstom na bregovih Jordana razodel pomen svojega poslanstva. Prišel je, da izpolni Božjo pravičnost, reševanje grešnikov. Na svoja ramena je zato prevzel grehe sveta in nas rešil pred utopitvijo, je dejal sveti oče. Ob tem je dodal, da nam Jezus jasno pokaže, da je resnična Božja pravičnost usmiljenje, ki rešuje, ljubezen, ki deli naše človeško stanje, ki se približa, ki v solidarnosti z našim trpljenjem vstopa v našo temo, da obnovi svetlobo.

Delajmo tako kot Jezus: Nosimo bremena drug drugega, glejmo drug na drugega s sočutjem, pomagajmo si.

"Delajmo tako kot Jezus: Nosimo bremena drug drugega"

»Bratje in sestre, tudi od nas, Jezusovih učencev, se zahteva, da ravnamo pravično v odnosih z drugimi, v Cerkvi, v družbi: ne s trdoto do tistih, ki sodijo in obsojajo, delijo ljudi na dobre in slabe, ampak z usmiljenjem do vseh, ki delijo rane in slabosti svojih sester in bratov, da bi jih dvignili. Ne delite skupnosti. Delajmo tako kot Jezus: Nosimo bremena drug drugega, glejmo drug na drugega s sočutjem, pomagajmo si,« je še dejal papež Frančišek in dodal, da se zato moramo vprašati, ali smo ljudje, ki prispevamo k delitvam, ali rajši pomagamo bratom in sestram.

Krst v sikstinski kapeli
Krst v sikstinski kapeli © Vatican Media

Papež in Sveti sedež
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...