Alen SalihovićAlen Salihović
V pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani (foto: Rok Mihevc)
V pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani | (foto: Rok Mihevc)

"Badnji dan" in kako ga je z Ukrajinci praznoval p. Cestnik

Novice | 07.01.2023, 10:20 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Pravoslavni verniki danes, 13 dni po katoliških in evangeličanih, praznujejo božič, s katerim obeležujejo praznik Jezusovega rojstva. Osrednja liturgija bo v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani. Srbski patriarh Porfirije Perić je v poslanici ob prazniku pozval k miru v Ukrajini in na Kosovu.

Za mir se moramo potruditi

Kot je v poslanici zapisal Porfirije, je skrivnost božiča v neskončni ponižnosti Boga, ki se je rodil kot otrok in ljudem dovolil, da so se ga dotaknili. Božič po njegovih navedbah prinaša mir, da pa bi ta "postal učinkovit v našem času in v našem življenju, se moramo zanj potruditi sami. Moramo ga ne samo sprejeti, ampak ga narediti za bistveno vsebino našega življenja", je zapisal.

Razsvetljena cerkev sv. Cirila in Metoda v Ljubljani
Razsvetljena cerkev sv. Cirila in Metoda v Ljubljani © Rok Mihevc

Ogrožena družina

Opozoril je, da je družina danes vse bolj ogrožena, in ocenil, da mora Srbska pravoslavna cerkev pri tem vprašanju vztrajati na svojih stališčih: "Tako kot so takratni mogočneži preganjali in hoteli uničiti od Boga rojenega, tako njihovi dediči danes dvigajo glas proti družini, ki temelji na krščanskih vrednotah. Odgovor Cerkve na to javno in permanentno agresijo ne more biti drugačen kot evangeličanski, apostolski in božični. To pomeni, da Cerkev neomajno stoji na svojih večnih in nespremenljivih prepričanjih."

V notranjosti cerkve
V notranjosti cerkve © Rok Mihevc

Patriarh pozval k miru

Pozval je k miru v Ukrajini in se dotaknil tudi aktualnih političnih dogodkov na Kosovu in v Metohiji. "Od sredine lanskega leta in v naši obljubljeni domovini, na Kosovu in v Metohiji, večstoletno sosedstvo postavlja ultimate, provocira, izvaja teror in nenehno grozi preostalim, nezaščitenim Srbom, s preganjanjem in okrutnostjo, ob zloveščem molku oz. tihi podpori nekaterih močnih držav. Vse pristojne organe opozarjamo, da univerzalne človekove pravice in svoboščine, ki jih uživajo Albanci in vsi ljudje na svetu, veljajo tudi za Srbe na Kosovu in Metohiji," je zapisal.

Verniki prižigajo sveče
Verniki prižigajo sveče © Rok Mihevc

Badnjak 

Pravoslavni verniki so božič pričakali s polnočno liturgijo, v cerkvah so delili tudi po badnjak. Gre za slamo in hrastove veje, ki simbolizira okolje, v katerem se je rodil Kristus. Badnjake nato zažgejo ter v družinskem krogu in molitvi pričakajo božič.

Badnjak
Badnjak © Rok Mihevc

Hrastova veja - badnjak
Hrastova veja - badnjak © Rok Mihevc

Slama simbolizira okolje, kjer se je rodil Jezus Kristus
Slama simbolizira okolje, kjer se je rodil Jezus Kristus © Rok Mihevc

Božič tudi v Ukrajini

Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne Cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Škof Cvikl pri pravoslavnih vernikih v Mariboru

Z ukrajinskimi verniki praznoval tudi p. Branko Cestnik

Vernikom je srečen božič zaželel tudi p. Branko Cestnik, ki je praznoval z ukrajinskimi begunci. "Pravoslavni božič po ukrajinsko ... Sladka kaša "kutja" in oblačilo "višivanka", za vsebinski uvod pa kratek božični recital upokojenega profesorja aeronavtike iz Harkova ... Srečen božič vsem pravoslavcem!", je zapisal na svojem Facebook profilu. 

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...