Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
S falconom na »fajn« koncert ali na bilateralno srečanje? (foto: Parlamentsdirektion Johannes Zinner)
S falconom na »fajn« koncert ali na bilateralno srečanje? | (foto: Parlamentsdirektion Johannes Zinner)

S falconom na »fajn« koncert ali na bilateralno srečanje?

Slovenija | 05.01.2023, 15:33 Tanja Dominko

Ali je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič na prvi dan novega leta s falconom poletela na Dunaj na »fajn« koncert ali na bilateralno srečanje? To vprašanje odmeva te dni in odpira nova vprašanja.

Klakočar Zupančič: Šlo je za bilateralno srečanje

Predsednica državnega zbora se je včeraj le odločila za odziv na medijsko pisanje o njenem obisku na Dunaju in dejala, da je šlo za bilateralno srečanje na povabilo avstrijskega kolega Wolfganga Sobotke. »In tako kot je običajno v republiki Avstriji, to je del njihovega protokola in kulture, državnike ob povabilu na bilateralne obiske povabijo tudi na kakšen dogodek, je mene gospod Sobotka povabil na koncert dunajskih filharmonikov, ki je bil dopoldne. Koncert se je končal nekaj čez 13. uro, nato je sledilo še bilateralno srečanje, ki je trajalo 4 ure.«

Prvotno napoved obiska je spremenila

Prav to je zanimivo, da je prvotno napoved obiska, da je šlo za delovno kosilo, spremenila, saj se očitno zaveda, da je to nekaj povsem drugega kot pa štiriurno bilateralno srečanje. Ki ga, roko na srce, ni moglo biti, saj je bilo koncerta konec približno 15 minut pred drugo popoldne, minuto pred 17. uro pa je letalo že poletelo nazaj v Slovenijo. Razen če sta predsednika državnega zbora med koncertom klepetala in je tudi ta čas prištela zraven.

Na uradni spletni strani dogodka ni ...

Zakaj je na Dunaj letela z vladnim falconom? »Šlo je za državniški obisk, vse je bilo zakonito,« je pojasnila Klakočar Zupančičeva. Ampak pogovorov na uradni spletni strani avstrijskega parlamenta niso zabeležili. Niti ne obstaja nobena fotografija njunega srečanja, razen tiste iz koncertne dvorane.

»Prihod v politično elito razume kot osebno zmago, kjer si lahko vse dovoli«

Politični komentator Miran Videtić o tem obisku pravi: »Enostavno daje občutek, da je s prihodom v politično elito to razumela kot neko osebno zmago, kjer si lahko vse dovoli. Videli smo to tiskovno konferenco, ki je bila vse prej kot to. Po moji oceni je bilo to blatenje davkoplačevalcev in na splošno ljudi, tudi novinarjev.«

Miran Videtič
Miran Videtič © Rok Mihevc

Čakamo odgovor protokola in ministrstva za zunanje zadeve

Ali je šlo v njenem primeru za državniški obisk oziroma kakšna je sploh definicija, smo vprašali protokol. Odgovora še nismo dočakali. Na ministrstvu za zunanje zadeve smo želeli preveriti, ali so res odnosi z Avstrijo najboljši doslej, kot trdi predsednica državnega zbora. Tudi ta odgovor še čakamo. Prav tako še ni znana cena tega izleta s falconom, ki je letel v sosednjo državo na praznični 1. januar. Vsekakor političnih posledic obiska in tovrstnega trošenja davkoplačevalskega denarja ni pričakovati. »Absolutno pa bi morale biti. V zahodnih demokracijah si kaj takega ne bi smeli dovoliti. Pri nas ne pričakujem, ker je zadeva kot vidite in medijsko in politično pokrita, da bo gospa še naprej upravljala svojo funkcijo,« je za Radio Ognjišče dejal Videtič.

Ogorčene tudi okoljevarstvene organizacije

Slovenija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...