Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Predsednica republike Natasa Pirc Musar je v skladu s tretjim odstavkom 23. člena novele zakona o RTV Slovenija opravila javni žreb o trajanju mandatov članov Sveta RTV Slovenija. (foto: STA / Bor Slana)
Predsednica republike Natasa Pirc Musar je v skladu s tretjim odstavkom 23. člena novele zakona o RTV Slovenija opravila javni žreb o trajanju mandatov članov Sveta RTV Slovenija. | (foto: STA / Bor Slana)

Mandati podobni loteriji in "najbolj bizarno predsedniško opravilo"

Slovenija | 04.01.2023, 15:40 Tanja Dominko

Potem ko je zakon o RTV Slovenija stopil v veljavo konec decembra, so stekli tudi postopki za imenovanje novega vodstva. Možno je sicer, da bo ustavno sodišče zakon zadržalo, a dokler te odločitve še ni, zakon velja. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je tako danes opravila žreb, s katerim je določila mandate članov novega sveta zavoda.

Nove funkcije

Novela določa, da se bo moral novi svet zavoda konstituirati najpozneje v dveh mesecih po uveljavitvi zakona. V njem bo 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo zaposleni izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti. Med njimi bodo po enega imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, enega predsednica republike na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, po enega člana bodo imenovali tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, krovna organizacija invalidskih organizacij, Varuh človekovih pravic, medtem ko bo dva člana imenoval Nacionalni svet za kulturo. Gre za povsem nove funkcije, prejšnjim - programskim svetnikom, nadzornim svetnikom in direktorjem - pa je mandat ob uveljavitvi novega zakona prenehal.

Ustavno sodišče že jutri o RTV

Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič se je zato zaradi nestrinjanja z načinom zaključka mandatov skupaj z nekaterimi drugimi - tudi vršilcem dolžnosti zavoda Andrejem Grahom Whatmoughom - odločil za pobudo na ustavno sodišče. Slednje je to točko že uvrstilo na dnevni red jutrišnje seje. Pravnik dr. Matej Avbelj pričakuje: »Ustavno sodišče, sledeč svoji ustaljeni sodni praksi, zlasti tisti praksi, ki jo je hvalevredno razvijalo, ko se je zelo hitro razvijalo na kovid ukrepe, sem prepričan, da bo nemudoma reagiralo in zadržalo izvajanje tega zakona in sledeč svoji sodni praksi, kakor tudi standardom postavljenih v evropskem ustavnem pravu, sem prepričan, da bo zakon v celoti tudi razveljavljen.«

Mandati podobni loteriji

Če bo ustavno sodišče ta zakon zadržalo, novi svet še ne bo mogel začeti delovati. A ne glede na to, je predsednica republike Nataša Pirc Musar danes pred očmi javnosti že opravila žreb, kateri člani novega sveta RTVS bodo imenovani za štiriletni in kateri za dveletni mandat. Prenos smo lahko spremljali na YouTube kanalu. Mandati so tako podobni loteriji. Bitka za svetnike se tako začenja. Dr. Miro Haček je takole komentiral: »Čudovit primer tega, kaj se zgodi, ko zakone pišejo nevladne organizacije in vladajoča koalicije zavrne kakršnokoli javno razpravo. Ena lepa farsa od zakona. Za v učbenike.«

Čudovit primer tega, kaj se zgodi, ko zakone pišejo nevladne organizacije in vladajoča koalicije zavrne kakršnokoli javno razpravo. Ena lepa farsa od zakona. Za v učbenike.

Pirc Musar: Najbolj bizarno predsedniško opravilo

Odzvala se je tudi predsednica, ki je na svojem Facebook profilu zapisala, da je bilo opravljeno"najbolj bizarno predsedniško opravilo od obstoja Slovenije dalje". Ob tej priložnosti apelira na vsa ministrstva in zakonodajno telo, naj se funkciji predsednice republike v bodoče z zakoni ali drugimi predpisi ne nalaga pristojnosti, ki jih ne določa ustava, so sporočili iz njenega kabineta. Predsednica republike pristojne obenem prav tako poziva, naj se v prihodnje ob pripravi zakonodajnih sprememb, ki bi takšne pristojnosti določale, najprej opravi javna razprava oz. vsaj posvet s predsednico, so še dodali.



Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...