Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Študentsko prehranjevanje (foto: pexels)
Študentsko prehranjevanje | (foto: pexels)

Dražijo se tudi študentski boni. Na koliko je omejeno najvišje doplačilo?

Slovenija | 05.01.2023, 06:50 Andrej Šinko

Z začetkom letošnjega so se povišale cene subvencioniranih študentskih obrokov. Subvencija se je dvignila na 3,5 evra, najvišja cena obroka pa je po novem omejena na 9 evrov. Gostinci ta dvig pozdravljajo, nekatere ponudnike pa je spodbudila, da so spet odločili ponujati študentske obroke.

Dvig še vedno premajhen za večji interes gostincev

Inflacija se pozna tudi pri ponudbi študentskih kosil, cena obroka se je dolga leta gibala pri 7€, zdaj pa se je dvignila na 9€. Predsednica sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Patricija Furlan pravi, da je dvig dobrodošel. »Vendar gostinci menijo, da je še vedno premalo, da bi se odločali za ponujanje študentskih kosil.«

330 gostincev

Z začetkom letošnjega leta je višja tudi subvencija, ki se je z nekaj več kot 2,8€ dvignila na 3,5€, to pa pomeni, da se je povišalo tudi najvišje doplačilo, ki po novem znaša 5,5€. Na študentski organizaciji poudarjajo, da so na ta način spet uspeli v sistem privabiti nekatere ponudnike študentske prehrane. Na lanski razpis se je uspešno prijavilo nekaj čez 330 gostincev.

Po naših izračunih do sedaj bo kar nekaj takih, kjer bo vrednost doplačila 1,23€, kar je, če primerjamo z lanskim letom, 55 centov več.

Brez doplačila 5 lokalov

Kako bo z doplačili? »Leta 2023 bo brez doplačila 5 lokalov, z maksimalnim doplačilom pa 77,« je odgovorila predsednica ŠOS Marike Grubar. »Po naših izračunih do sedaj bo kar nekaj takih, kjer bo vrednost doplačila 1,23€, kar je, če primerjamo z lanskim letom, 55 centov več.«

Predrago tudi za študente

Marca bo nato sledila še redna uskladitev zaradi inflacije, ki bo višino doplačila še znižala. Tako v vrstah gostincev kot med študenti poudarjajo, da bi za vse bilo najboljše, če bi prišlo do izrednega dviga subvencije. »Da bi spodbudilo gostince k ponujanju teh študentskih bonov. Tudi za študente je to postalo predrago. Država bo morala dobiti drug način za financiranje študentskih kosil,« je pojasnila Furlan-ova. Na študentski organizaciji, kljub splošnim podražitvam gostince pozivajo, da se ne bi odločali za najvišjo možno ceno kosila.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...