Alen SalihovićAlen Salihović
Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (foto: Vatican Media)
Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. | (foto: Vatican Media)

Kdo iz Slovenije se bo udeležil pogreba in kje ga bo mogoče spremljati?

Novice | 04.01.2023, 07:27 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Čeprav pogreb zaslužnega papeža Benedikta XVI. ne bo državniški, saj ni bil aktualni papež, se ga bodo poleg vernikov in predstavnikov Cerkve udeležili tudi državniki, med njimi slovenska predsednica.

Pogreb slovesen, a preprost

Pogreb bo na željo pokojnika "slovesen, a preprost". Ob papežu Frančišku bosta predvidoma dekan kardinalskega zbora, kardinal Giovanni Battista Re ter državni sekretar Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin. Po pravilih, ki veljajo v Vatikanu, morajo papeža pokopati v štirih do šestih dneh po njegovi smrti. V nasprotju s pogrebi aktualnih papežev pri Benediktu XVI. ne bo devetdnevnega žalovanja.

Zaslužni papež bo po svoji želji pokopan v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar krsto so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Benediktove posmrtne ostanke bodo tja položili takoj po pogrebni slovesnosti. Ni pa še znano, ali bodo ob zaprtju krste papežu čez obraz pogrnili belo svileno ruto, kar je običaj pri pogrebih papežev.

PRENOS POGREBA

Pogreb v četrtek bomo prenašali tudi na Radiu Ognjišče, prav tako ga bo mogoče spremljati na Televiziji Slovenija.

© Jakob Piletič

Kdo vse pride?

Na pogrebu pričakujejo okoli 70.000 vernikov in cerkvene dostojanstvenike, pa tudi državnike in kronane glave. Naj bi bili pa na pogrebu le dve državni delegaciji, italijanska in nemška. Iz Slovenije se bodo pogreba po napovedih udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Iz Nemčije, domovine pokojnega papeža, pričakujejo predsednika Frank-Walterja Steinmeierja, kanclerja Olafa Scholza in bavarskega ministrskega predsednika Markusa Söderja, italijansko delegacijo pa naj bi vodil predsednik države Sergio Mattarella. Prišla naj bi tudi belgijski kralj Filip in žena nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa Sofia.

Pričakujejo tudi portugalskega predsednika Marcela Rebela de Souso, poljskega predsednika Andrzeja Dudo ter delegacijo ekumenskega patriarhata s sedežem v Istanbulu. Avstrijo bo na željo sedanjega predsednika Alexandra Van der Bellna zastopal prejšnji predsednik Heinz Fischer, ki je državo vodil v času pontifikata Benedikta XVI. Pogreba se bosta udeležila tudi madžarski premier Viktor Orban in predsednica Katalin Novak. Hongkonške oblasti so udeležbo na pogrebu odobrile tudi 90-letnemu upokojenemu hongkonškemu kardinalu Josephu Zenu, ki so ga maja lani aretirali zaradi domnevnih kršitev spornega zakona o nacionalni varnosti.

Pogrebna maša bo potekala na trgu svetega Petra v Vatikanu, kjer so v ta namen postavili poseben oltar. Pripravili so tudi stole za vernike in več velikih platen, na katerih bodo lahko spremljali pogrebne slovesnosti.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...