Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Starostnika (foto: Pixabay)
Starostnika | (foto: Pixabay)

Kaj se nam letos obeta na področju upokojevanja?

Slovenija | 03.01.2023, 07:41 Tanja Dominko Slovenska tiskovna agencija

Tudi letos bo nekaj sprememb na področju upokojevanja. Hkrati pa vlada napoveduje pokojninsko reformo.

Odmerni odstotki so se izenačili za oba spola

Pri upokojitvenih pogojih bo letos edina sprememba ta, da se bodo odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove izenačili za oba spola. Tako tudi za moške od 1. januarja 2023 velja, da odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe znaša 63,5 odstotka, za 15 let 29,5 odstotka, za vsako leto pa 1,36 odstotka oziroma za pol leta 0,68 odstotka. Starostno pa se bo mogoče zaradi skrbi za otroke in obveznega služenja vojaškega roka upokojiti tudi ob dopolnjenih 38 letih pokojninske dobe brez dokupa.

Otroci in vojaški rok

Zaradi otrok bo znižanje mogoče največ do starosti 61 let, zaradi služenja vojaškega roka pa največ do starosti 63 let. Možna bo tudi predčasna upokojitev pri dopolnjeni starosti 60 let in s 40 leti pokojninske dobe, so navedli na pokojninskem zavodu. Za razliko od pogoja za starostno upokojitev, kjer je zahtevanih 40 let pokojninske dobe brez dokupa, gre v primeru predčasne pokojnine za 40 let pokojninske dobe, ki lahko denimo zajema tudi leta, ki so jih zavarovanci dokupili.

Obeta se pestro leto na področju pokojninske reforme

Sicer pa je pričakovati, da bo leto na pokojninskem področju pestro. Predvidena je namreč priprava predloga pokojninske reforme, ki naj bi ga socialni partnerji prejeli do sredine leta. Reformo naj bi postopno uveljavljali od prihodnjega leta naprej. Zaenkrat vsebina reforme ni znana, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je napovedalo, da bo vlada sporočila svoje predloge v prvih mesecih prihodnjega leta. V skladu z enim od ciljev iz izhodišč za prenovo pokojninskega sistema, ki so jih socialni partnerji uskladili leta 2017 in ki bi mu sledil tudi minister za delo Luka Mesec, naj bi postopno dosegli ustrezno višino pokojnin z najnižjo nadomestitveno stopnjo v višini 70 odstotkov. Kot je Mesec sredi decembra pojasnil novinarjem, to pomeni, da bi posameznikova pokojnina ob upokojitvi znašala vsaj 70 odstotkov zneska, ki ga je prejemal kot plačo.

Slovenija
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...