Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Vanja Samec (foto: Matjaž Merljak)
Vanja Samec | (foto: Matjaž Merljak)

Mostovi povezujejo ljudi in krajšajo poti

Naš gost | 19.12.2022, 06:55 Matjaž Merljak

Dr. Vanja Samec je po vsem svetu znana in uveljavljena strokovnjakinja za gradnjo mostov. Ker v domovini ni bilo posluha za njeno znanje, je leta 1989 začela delati v Gradcu. Stonecutter v Hongkongu, Sutong na Kitajskem, Woodrow Willson v Washingtonu - to je le nekaj mostov na svetu, pri katerih je pustila svoj pečat. Leta 2020 jo je ameriška platforma engineering.com uvrstila med petnajst svetovno najvplivnejših vizionarjev leta. Pred leti je postavila tudi zanimiv družinski most, most s preteklostjo in Josipom Mursom.  

Čeprav prihaja iz knežjega mesta Celje, ki leži ob sotočju Savinje in Voglajne, kjer je kar nekaj mostov, je ti v otroštvu še niso navdušili. Je pa v družini dobila čut za lepo, za estetsko, za dovršeno. Njen oče je bil arhitekt in oblikovalec Dušan Samec (1925-2010), mama pa koncerta solistka Marija Bitenc Samec (1932-2022). V osnovni in srednji šoli, kjer je dobila odlične temelje za življenje in poklicno ustvarjanje, je bila odlična v matematiki. Nato je študirala gradbeništvo in geodezijo na Univerzi v Ljubljani. Leta 1988 je nase opozorila z magisterijem, ki je povezoval računalništvo in gradbeništvo.

Sprva ni imela namena iti v tujino, a v domovini ni bilo posluha za njeno znanje, doživela je preveč blokad, preveč je bilo stran vrženega časa. Leta 1989 je povsem po naključju dobila delo v Gradcu. Ni ji bilo lahko, saj je imela 29 let in dveletno hčerko. V veliko oporo ji je bila družina. Ko je graško podjetje kupil ameriški Bentley, se je začelo novo sodelovanje. A to je temeljilo na dejstvih, argumentih, znanju, ker človek dobi priložnost, če je sposoben. In kot žensko v svetu mostograditeljev so jo drugi spoštovali zaradi poštenosti, zaupanja in sposobnosti.

Pri svojem delu se je specializirala za delo z mostovi z veliki razponi. Vedno je morala gledati na dani časovni okvir in razpoložljiv denar. Dandanes je na področju načrtovanja in projektiranja mostov tehnologija v veliko pomoč, a človek mora še vedno slediti notranjemu glasu oz. upoštavati zdravo kmečko pamet.

Eno redkih žensk v svetu mostograditeljev so jo spoštovali zaradi poštenosti, zaupanja in sposobnosti.

Postavila je tudi zelo zanimiv družinski most, most s preteklostjo in prleškim imenitnikom Josipom Mursom. Družinsko zgodbo, še posebej na področju vinogradništva, nadaljujeta s hčerjo Mašo, ki pa je po izobrazbi arhitektka.

Vanja Samec še doda, da je bila Slovenija vedno v njenem srcu, a si želi, da bi domovina bolj prisluhnila svojim sinovom in hčeram, ki izkušnje in znanje pridobijo ter so uspešni na tujem. Zelo rada se odzove vabilom na strokovne konference, ki jih pripravlja Svetovni slovenski kongres.  

Naš gost
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

O avtorju