Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Zaslužni papež Benedikt XVI. (foto: DPA / STA)
Zaslužni papež Benedikt XVI. | (foto: DPA / STA)

Kako je na svoj odstop gledal papež Benedikt XVI.?

Novice | 01.01.2023, 08:36 Marjana Debevec

Potem, ko je bil leta 2005 izvoljen na Petrov sedež, je papež Benedikt XVI. svojo veličino pokazal s tem, da je ob pešanju moči iz tega položaja 28. februarja 2013 odstopil.

Cerkve ni zapustil

V Cerkvi smo obhajali Leto vere, ko je papež Benedikt XVI. naredil prvi korak svojega vzpona na Tabor, kot je dejal ob svoji zadnji opoldanski molitvi Angel Gospodov. »Gospod me kliče, naj se 'vzpnem na goro', naj se še bolj posvetim molitvi in premišljevanju. A to ne pomeni, da bom zapustil Cerkev, nasprotno – če me Bog to prosi, je to prav zato, da bi ji lahko še naprej služil z isto predanostjo in isto ljubeznijo, s katero sem se trudil do sedaj, ampak na način, ki bolj ustreza moji starosti in moji moči«.

»Ne zapuščam križa, ampak ostajam pri Križanem Gospodu na nov način«

V kasnejšem intervjuju je pojasnil, da ni odstopil zaradi zunanjih pritiskov, ker potem takšna odločitev ne bi bila pravilna. Pastir se – bodisi papež bodisi škof – namreč nikoli ne umakne od zakramentalnega poslanstva, ki ga zavezuje v njegovih globinah. Umakne se lahko le s svojega položaja. Kajti, kot je dejal Benedikt XVI. tudi oče nikoli ne neha biti oče. »'Vedno' je tudi 'večno' - vrnitve k zasebnemu ni več. Moja odločitev o odpovedi dejavnemu opravljanju službe tega ne razveljavi. Ne vračam se v zasebno življenje, v življenje potovanj, srečanj, sprejemov, konferenc itd. Ne zapuščam križa, ampak ostajam pri Križanem Gospodu na nov način. Nimam več moči službe za upravljanje Cerkve, ampak v službi molitve ostajam tako rekoč v ogradi svetega Petra.«

 Ne zapuščam križa, ampak ostajam pri Križanem Gospodu na nov način. Nimam več moči službe za upravljanje Cerkve, ampak v službi molitve ostajam tako rekoč v ogradi svetega Petra.

Te njegove zadnje besede, izrečene pri katehezi, nam govorijo, kako je Cerkev vedno podpiral kot oče, predvsem z molitvijo in darovanjem trpljenja. Kot je večkrat poudaril papež Frančišek, mu je bil neke vrste stari oče, ki deli samo še življenjsko modrost.

Novice
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...