Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Zaslužni papež Benedikt XVI. (foto: DPA / STA)
Zaslužni papež Benedikt XVI. | (foto: DPA / STA)

Kako je na svoj odstop gledal papež Benedikt XVI.?

Novice | 01.01.2023, 08:36 Marjana Debevec

Potem, ko je bil leta 2005 izvoljen na Petrov sedež, je papež Benedikt XVI. svojo veličino pokazal s tem, da je ob pešanju moči iz tega položaja 28. februarja 2013 odstopil.

Cerkve ni zapustil

V Cerkvi smo obhajali Leto vere, ko je papež Benedikt XVI. naredil prvi korak svojega vzpona na Tabor, kot je dejal ob svoji zadnji opoldanski molitvi Angel Gospodov. »Gospod me kliče, naj se 'vzpnem na goro', naj se še bolj posvetim molitvi in premišljevanju. A to ne pomeni, da bom zapustil Cerkev, nasprotno – če me Bog to prosi, je to prav zato, da bi ji lahko še naprej služil z isto predanostjo in isto ljubeznijo, s katero sem se trudil do sedaj, ampak na način, ki bolj ustreza moji starosti in moji moči«.

»Ne zapuščam križa, ampak ostajam pri Križanem Gospodu na nov način«

V kasnejšem intervjuju je pojasnil, da ni odstopil zaradi zunanjih pritiskov, ker potem takšna odločitev ne bi bila pravilna. Pastir se – bodisi papež bodisi škof – namreč nikoli ne umakne od zakramentalnega poslanstva, ki ga zavezuje v njegovih globinah. Umakne se lahko le s svojega položaja. Kajti, kot je dejal Benedikt XVI. tudi oče nikoli ne neha biti oče. »'Vedno' je tudi 'večno' - vrnitve k zasebnemu ni več. Moja odločitev o odpovedi dejavnemu opravljanju službe tega ne razveljavi. Ne vračam se v zasebno življenje, v življenje potovanj, srečanj, sprejemov, konferenc itd. Ne zapuščam križa, ampak ostajam pri Križanem Gospodu na nov način. Nimam več moči službe za upravljanje Cerkve, ampak v službi molitve ostajam tako rekoč v ogradi svetega Petra.«

 Ne zapuščam križa, ampak ostajam pri Križanem Gospodu na nov način. Nimam več moči službe za upravljanje Cerkve, ampak v službi molitve ostajam tako rekoč v ogradi svetega Petra.

Te njegove zadnje besede, izrečene pri katehezi, nam govorijo, kako je Cerkev vedno podpiral kot oče, predvsem z molitvijo in darovanjem trpljenja. Kot je večkrat poudaril papež Frančišek, mu je bil neke vrste stari oče, ki deli samo še življenjsko modrost.

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...