Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zaslužni papež Benedikt XVI. (foto: )
Zaslužni papež Benedikt XVI. | (foto: )

Pirc Musar, Kiril, Putin in drugi voditelji ob slovesu Benedikta

Novice | 31.12.2022, 17:09 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Družbena omrežja so kmalu po novici o smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. preplavili odzivi.

Pirc Musar: Naj počiva v miru

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v angleščini tvitnila, da je užaloščena ob novici o smrti zaslužnega papeža. "Naj počiva v miru," je še dodala.

Scholz: Spreten teolog

Po besedah nemškega kanclerja Olafa Scholza je svet s smrtjo zaslužnega papeža izgubil prodorno osebnost in spretnega teologa. "Kot nemški papež je bil Benedikt XVI. poseben cerkveni voditelj za mnoge po svetu in ne le v naši državi," je zapisal na Twitterju.

Macron: Prizadeval si je za bratski svet

Benediktu se je poklonil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na Twitterju zapisal, da je z mislimi z verniki v Franciji in po svetu, ki žalujejo zaradi odhoda Benedikta XVI. Pohvalil pa je njegova prizadevanja za bolj bratski svet.

Von der Leyen: Sebe je videl kot služabnika Boga in Cerkve

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je svoje sožalje izrazila na Twitterju. "S svojim odstopom je dal močno sporočilo. V prvi vrsti je sebe videl kot služabnika Boga in Cerkve," je zapisala.

Sunak: Velik teolog

Britanski premier Rishi Sunak je sporočil, da je novico o smrti zaslužnega papeža sprejel z žalostjo. "Bil je velik teolog, čigar obisk v Veliki Britaniji leta 2010 je bil zgodovinski trenutek tako za katoličane kot nekatoličane po vsej naši državi," je zapisal na Twitterju.

Meloni: Velikan vere in razuma

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem Benedikta označila za velikana vere in razuma ter za moža ljubezni do Boga, ki je svoje življenje posvetil Cerkvi. "Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila," je zapisala v sporočilu za javnost in dodala, da je papežu Frančišku že dejala, da vlada deli njegovo žalost in žalost celotne cerkvene skupnosti.

Putin: Zagovornik tradicionalnih krščanskih vrednot

Ruski predsednik Vladimir Putin je Benedikta označil za ugledno versko in državno osebnost ter pomembnega zagovornika tradicionalnih krščanskih vrednot.

Kiril: Nesporna avtoriteta

Tudi patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril je nekdanjega papeža opisal kot zagovornika tradicionalnih vrednot. "Nesporna avtoriteta Benedikta kot vodilnega teologa mu je omogočila tudi, da je pomembno prispeval k razvoju medkrščanskega sodelovanja," je še dodal.

Poljski politični vrh: Njegov zapuščina bo živela za vedno

Benediktu se je poklonil tudi poljski politični vrh s predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszem Morawieckijem na čelu. Označila sta ga za enega najpomembnejših teologov 20. in 21. stoletja in poudarila, da je Cerkve z njegovo smrtjo utrpela veliko izgubo, a bo intelektualna zapuščina Benedikta v njej živela za vedno. Izpostavila sta tudi, da je Benedikt vrsto let tesno sodeloval s papežem Janezom Pavlom II., ki je bil po rodu Poljak. "Morda je imel prav zato poseben odnos do naše države," je dejal Morawiecki.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...