Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Udeleženca novoletnega taizejskega srečanja (foto: Marija Poklukar)
Udeleženca novoletnega taizejskega srečanja | (foto: Marija Poklukar)

Nad novico, kje bo novoletno taizejsko srečanje 2023, najbolj navdušeni Slovenci!

Novice | 30.12.2022, 19:40 Marjana Debevec

Novoletno taizejsko srečanje bo prihodnje leto v Ljubljani. To je pri današnji večerni molitvi naznanil prior iz Taizeja brat Alois. Veselje je veliko predvsem med mladimi iz Slovenije.

Srečanja v Ljubljani se veseli nadškof Zore

Srečevanja med mladimi so vedno priložnost, da se zbližamo – ne le fizično, ampak tudi s srci in duhovno, je za naš radio poudaril ljubljanski nadškof Stanislav Zore. »Zato sem vesel, da bomo lahko prihodnje leto ob tem času mlade iz Evrope gostili v Ljubljani, kar bo nedvomno priložnost najprej za nas, da poživimo svojo vero, da odpremo svoja srca in svoje razumevanje za ljudi širše, in po drugi strani, da dovolimo, da drugi vstopijo v našo bližino, da doživijo našo vero, naš način slavljenja Boga in na ta način drug drugega obogatimo.«

Po vsakem srečanju smo si namreč po besedah nadškofa Zoreta bližje in po vsakem srečanju je ta naš svet bolj povezan med seboj. »In tako kakor danes svet potrebuje bližine, povezanosti, medsebojnega zaupanja in sprejemanja – ne vem, če ga je že kdaj tako potreboval. Zato hvala Bogu za to priložnost!.«


Nadškof Stanislav Zore s priorjem Alosiom ob naznanitvi kraja prihodnjega srečanja mladih
Nadškof Stanislav Zore s priorjem Alosiom ob naznanitvi kraja prihodnjega srečanja mladih © Katoliška mladina

Veliko veselje tudi med slovensko mladino

Da bo prihodnje srečanje mladih Romanje zaupanje na zemlji potekalo v Ljubljani, je pri večerni molitvi v Rostocku naznanil prior bratov iz Taizeja brat Alois. Kako so mladi iz vse Evrope to sprejeli, je za naš radio povedal Tilen Čebulj iz Katoliške mladine. »Ko je brat Alois pri večerni molitvi oznanil, da bo prihodnje srečanje potekalo v Ljubljani, je odjeknilo veliko veselje – seveda v prvi vrsti med Slovenci, da bomo končno lahko to dobroto, to gostoljubje, ki ju doživljamo vedno na teh srečanjih tudi sami pokazali in se s tem zahvalili, pa tudi med mladimi, ki so tukaj prisotni iz raznih držav, so že napovedali, da se veselijo, da bodo prihodnje leto lahko pričakali v Ljubljani.«

Kako bo potekalo srečanje v Ljubljani?

Srečanje v Ljubljani se bo odvijalo od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024.

Vsako leto se mladi različnih narodnosti in veroizpovedi zberejo v enem od evropskih mest. Za Baslom, Madridom, Vroclavom, Torinom in Rostockom bo 46. evropsko srečanje mladih potekalo v Ljubljani. Namen srečanja je mlade spodbuditi, da poživijo svoje duhovno življenje ter postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti.

Srečanje bo na vabilo iz Slovenije organizirala Taizéjska skupnost v sodelovanju z Nadškofijo Ljubljana in drugimi krščanskimi Cerkvami ter s podporo mesta Ljubljana. Mlade romarje bodo na svojih domovih gostili prebivalci Ljubljane in okolice. Del srečanja so skupne molitve, pogovori v malih skupinah, delavnice in spoznavanje med udeleženci, ki se bodo dogajali v cerkvah in drugih prizoriščih v Ljubljani.

Na tiskovni konferenci, ki je potekala pred uradno razglasitvijo, je bil prisoten tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Na njej je povedal, da "gostiti več tisoč mladih ni lahka naloga, vendar lahko v njej vidimo Božji klic, ki prinaša novo življenje v naše župnije in druge krščanske skupnosti. Je tudi lepa priložnost, da k sodelovanju povabimo tudi tiste, ki so se oddaljili od Cerkve, in jih prosimo, da bi gostili mlade na svojih domovih."

Na novinarski konferenci je bil navzoč tudi Joachim Wilhelm Gauck (predsednik Zvezne republike Nemčije v letih od 2012 do 2017). Povedal je, da sta bivša Vzhodna Nemčija in Slovenija povezani s podobno preteklostjo, ki jo je vodila skupna želja po svobodi in pripadnosti evropski skupnosti.

Evropsko srečanje mladih je priložnost za vse, da v času, ko je vse več delitev in polarizacije, srečamo drug drugega v želji po medsebojni povezanosti. Vsi smo vabljeni, da odpremo vrata svojih src in domov in v njih sprejmemo mlade z vse Evrope.

Novice
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...