Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nekdanji nogometni igralec Edson Arantes do Nacimento - Pele. (foto: STA/dpa)
Nekdanji nogometni igralec Edson Arantes do Nacimento - Pele. | (foto: STA/dpa)

Kralj, rekorder, legenda … Človek, ki je verjel v ljubezen. Pele!

Novice | 30.12.2022, 13:03 Jure Sešek

Že vrsto let se množice ljubiteljev nogometa sprašujejo kdo je najboljši nogometaš na svetu. S tem vprašanjem, dvomi in razdeljenimi navijači smo se ubadali tudi v pričakovanju, poteku in ob sklepu minulega svetovnega prvenstva. Pa naj bodo mnenja taka ali drugačna, oprta na statistiko ali nogometna čustva, najpogosteje se je dodajalo: »Ja, ampak Pele, ta je pa bil … » Danes je v odmevih z vseh celin imenovan kot »kralj«. Čeprav so minila desetletja od njegove zadnje tekme, ni bil nikoli pozabljen, predstavljal je živo vez z drugačnimi časi, z obdobjem nogometne romantike, z dobo, ko je bil nogomet drugačen.

Verjel v zdravilo za vse naše težave: ljubezen

Rekordi in nagrade bodo za vedno pričali, da je šlo za enkratnega nogometaša in velikega športnika. Mnoge sledi, ki jih je pustil v življenju množic pa govorijo tudi o njegovi siceršnji veličini, zaupanju v Boga, o pričevanjih za ljubezen in delu za boljši svet. V dobro je obrnil svojo nogometno slavo. Na njegovem profilu družbenega omrežja Instagram ostaja povzetek: »Na svojem potovanju je očaral svet s svojo genialnostjo, ustavil vojno, izvajal socialno delo po vsem svetu in širil tisto, za kar je najbolj verjel, da je zdravilo za vse naše težave: ljubezen.«

127 golov v enem letu

Pele je bil leta 1999 izbran za športnika stoletja po izboru Mednarodnega olimpijskega komiteja, leto pozneje mu je FIFA nadela naslov »nogometaš stoletja«, pred sedmimi leti pa je postal častni dobitnik zlate žoge. Ta najboljši brazilski strelec je edini, ki mu je z reprezentanco trikrat uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka. Med osvojenimi rekordi sta: najmlajši strelec v finalu SP in najmlajši zmagovalec mundiala, leta 1959 je zabil 127 golov v enem koledarskem letu, na tekmi njegovega Santosa, ki mu je bil zvest skoraj dvajset let, pa novembra 1964 zabil kar osem golov nasprotnemu moštvu.

Imam veliko zaupanja v Boga in vsako prijazno sporočilo, ki ga prejmem od vas z vsega sveta, me napolni z energijo.

"Narodni zaklad"

Bil je živa legenda, ime, ki si ga otroci po vsem svetu v domišljiji nadevajo pri nogometni igri na dvorišču še danes. Edson Arantes do Nascimento Pele je gotovo eno najbolj znanih športnih imen sploh, nogometaš, ki ga je brazilski predsednik razglasil za »narodni zaklad«, človek, ki je že zdavnaj prestopil športno slavo in bil dejaven na različnih področjih življenja v Braziliji in svetu.

Imel je veliko zaupanje v Boga

Pri Evropski nogometni zvezi Uefi so poudarili njegov delež pri razvoju in piljubljenosti igre, ki ji je posvetil življenje: "Bil je prva svetovna superzvezda igre in je imel pionirsko vlogo pri vzponu nogometa, da je postal najbolj priljubljen šport na svetu." Že v času letošnjega mundiala smo lahko spremljali poročila iz Brazilije in videli kako ljudje molijo za Pelejevo ozdravljenje. Sporočil jim je: "Imam veliko zaupanja v Boga in vsako prijazno sporočilo, ki ga prejmem od vas z vsega sveta, me napolni z energijo." Globoko veren mož si je v veliko čast štel srečanja s tremi papeži in sporočil, da so bili zanj pogovori o življenju in Bogu izrednega pomena.

Ljubezen, ljubezen in ljubezen. Za vedno.

"Ljubezen, ljubezen in ljubezen. Za vedno."

Kot beremo na straneh Družine, je ob nogometaševi smrti brazilski kardinal Tempesta zapisal: "Naj nam torej velika zapuščina Peléja, »kralja nogometa«, pomaga, da bomo v hvaležnosti Bogu za dar njegovega življenja vedno bolj sol zemlje in luč sveta (prim. Mt 5, 13-14)." V luči slišanega o njegovi veri torej lahko še bolj prav razumemo njegovo zadnje sporočilo: »Ljubezen, ljubezen in ljubezen. Za vedno.« Naj počiva v miru.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.