Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Peter Gregorčič in Matej Avbelj (foto: STA)
Peter Gregorčič in Matej Avbelj | (foto: STA)

Zakon o RTV sporen, presojalo ga bo ustavno sodišče

Novice | 29.12.2022, 15:23 Tanja Dominko

Na ustavno sodišče je bila vložena pobuda za ustavno presojo novele zakona o RTV Slovenija. Pobudniki s prvopodpisanim Petrom Gregorčičem predlagajo absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele. V nasprotnem primeru bi lahko nastale povsem nepopravljive posledice, so dodali. Na ministrstvu za kulturo in v vladi so prepričani, da je zakon dober in da bo prestal ustavno presojo.

Kdo še podpira pobudo?

Poleg prvopodpisanega predsednika dozdajšnjega programskega sveta RTVS Gregorčiča so pobudniki tudi dozdajšnji generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, dozdajšnja namestnica predsednika nadzornega sveta Tamara Besednjak Valič in dozdajšnji direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija. Pobudo so vložili, ker so z dnem, ko je novela začela veljati, prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia, in prenehanje ni bilo v skladu s pogoji, ki so bili določeni ob začetku mandata. Peter Gregorčič: »Tukaj gre za to, da želimo ob tem, da branimo mandat, postaviti jasna pravila. Kot je rekel prof. Avbelj, ali smo kot pravna država ali država, kjer se vlada s pravom?«

Avtoritarni legalizem

Avtor pobude, pravnik Matej Avbelj pa je zaznal, da se v Sloveniji vzpostavlja trend avtoritarnega legalizma. Vlada namreč skuša po njegovih besedah poseči v javni medij tako, da z novelo spremeni njegovo vodstveno strukturo. Tako ravnanje po njegovem trdnem prepričanju pomeni kršitev slovenske ustave in evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Iz evropskega prava po njegovih besedah izhaja, da so mandati oseb, primerljivi mandatom v organih RTVS, varovani pred zakonskimi posegi oblasti. Razreši se jih lahko le po postopkih, veljavnih pred spremembo zakonske ureditve, in v katerih jim je zagotovljeno pravno varstvo, je opozoril. Ustavnemu sodišču predlagajo absolutno prednostno obravnavo.

Vlada za zakonom absolutno stoji

Na ministrstvu za kulturo in v vladi so prepričani, da je zakon dober, je v izjavi za medije poudarila ministrica Asta Vrečko. »Menimo, da bo zakon prestal vse to, kar se nam očtia, zakon je bil potrjen v državnem zboru in s strani ljudi na referendumu. Prišel je s strani civilne družbe in če bi na kakršenkoli način menil kdorkoli v tem procesu, da se karkoli krši, tega zakona ne bi dali naprej v obravnavo. Za našim zakonom absolutno stojimo.«

»Večinska volja je omejena z ustavnimi vrednotami«

O tem, da je bil zakon potrjen na referendumu, pa je Gregorčič dejal. »To sporočilo sem razumel kot ga je bilo mogoče razumeti, da je demokratična večina državljanov z volilno pravico odločila, da je ta zakon za njih okej. Vendar, če ste pozorno poslušali Avblja, vam je jasno povedal, da smo ustavna demokracija, ne pa večinska demokracija. V večinski demokraciji lahko namreč večina sklene karkoli, v ustavni demokraciji pa se lahko večina, bodisi parlamentarna v državnem zboru, bodisi ljudska na referendumu, giblje zgolj znotraj tistih okvirjev, ki jih predstavlja ustava. Se pravi, tudi večinska volja je omejena z ustavnimi vrednotami.« Ministrica za kulturo je sicer napovedala, da bo po novem letu pri predsednici republike Nataši Pirc Musar sklican posvet glede novega zakona.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.