Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Mladi na Poljskem (foto: )
Mladi na Poljskem | (foto: )

Mladi iz Murske sobote na romanju po Poljski

Novice | 29.12.2022, 13:39 Marjana Debevec

Mladi iz Škofije Murska Sobota so se v torek podali ravno na romanje k Mariji na Jasno goro v Poljskem mestu Częstochowa. To je bila njihova prva postaja na 4-dnevnem romanju po poteh Janeza Pavla II., ki ga pripravlja Škofijski odbor za mladino.

Mladi so že prvi dan v Marijinem svetišču sodelovali pri sveti maši, ki jo je daroval duhovni vodja Aljaž Baša. Še pred mašo pa so se ustavili ob slavni in močno čaščeni ikoni Črne Marije, ki bi jo naj po legendi narisal sam evangelist Luka.

Včeraj so mladi iz murskosoboške škofije obiskali koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer so se spomnili vseh, ki so bili žrtve tamkajšnjih grozot, še posebej svetega Maksimilijana Kolbeja in svete Edith Stein. Pot so nadaljevali v svetišče Božjega usmiljenja in na grob svete Faustine Kowalske, še ene od svetniških oseb, ki se ji priporočajo na poti.

Danes si bodo v Krakovu ogledali novozgrajeno svetišče sv. papeža Janeza Pavla II., jutri pa se bodo odpravili še na Kalwarijo Zebrzydowsko, poleg Čenstohove najbolj znano romarsko središče na Poljskem. Ustavili se bodo še v Wadowicah, rojstnem kraju sv. papeža Janeza Pavla II.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...