Petra StoparPetra Stopar
Mladi na Poljskem (foto: )
Mladi na Poljskem | (foto: )

Mladi iz Murske sobote na romanju po Poljski

Novice | 29.12.2022, 13:39 Marjana Debevec

Mladi iz Škofije Murska Sobota so se v torek podali ravno na romanje k Mariji na Jasno goro v Poljskem mestu Częstochowa. To je bila njihova prva postaja na 4-dnevnem romanju po poteh Janeza Pavla II., ki ga pripravlja Škofijski odbor za mladino.

Mladi so že prvi dan v Marijinem svetišču sodelovali pri sveti maši, ki jo je daroval duhovni vodja Aljaž Baša. Še pred mašo pa so se ustavili ob slavni in močno čaščeni ikoni Črne Marije, ki bi jo naj po legendi narisal sam evangelist Luka.

Včeraj so mladi iz murskosoboške škofije obiskali koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer so se spomnili vseh, ki so bili žrtve tamkajšnjih grozot, še posebej svetega Maksimilijana Kolbeja in svete Edith Stein. Pot so nadaljevali v svetišče Božjega usmiljenja in na grob svete Faustine Kowalske, še ene od svetniških oseb, ki se ji priporočajo na poti.

Danes si bodo v Krakovu ogledali novozgrajeno svetišče sv. papeža Janeza Pavla II., jutri pa se bodo odpravili še na Kalwarijo Zebrzydowsko, poleg Čenstohove najbolj znano romarsko središče na Poljskem. Ustavili se bodo še v Wadowicah, rojstnem kraju sv. papeža Janeza Pavla II.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.