Petra StoparPetra Stopar
Papež na enem od potovanj (foto: VaticanNews / Simone Risoluti)
Papež na enem od potovanj | (foto: VaticanNews / Simone Risoluti)

Kam bo papež potoval v letu 2023?

Novice | 06.01.2023, 21:16 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo v prihodnjem letu opravil več potovanj. Že v začetku februarja naj bi obiskal Kongo in Južni Sudan. Gre za državi, ki ju pretresa nasilje, pa tudi druge težave. Sveti oče naj bi v letu 2023 odšel tudi na Portugalsko in mogoče še v Libanon.

40. apostolsko potovanje bo 86 letnega naslednika apostola Petra od 31. januarja do 5. februarja popeljalo v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. V Kongu je večina prebivalcev kristjanov, ki v vzhodnem delu države že več tednov doživljajo nasilje.

V Južnem Sudanu bo papež 3. februarja obiskal najmlajšo državo na svetu, ki je nastala z razdelitvijo Sudana leta 2018 na dva dela. Odtlej je Južni Sudan v sporu med dvema klanoma.

Papež načrtuje tudi potovanje na svetovno srečanje mladih, ki bo v začetku avgusta v Lizboni na Portugalskem. Na ta dogodek se je kot prvi prijavil že v začetku oktobra. »Po dolgem obdobju oddaljenosti in izoliranosti bomo znova odkrili veselje bratskega objema med narodi in generacijami, ki ga tako zelo potrebujemo!« je ob začetku postopka prijave dejal papež Frančišek.

Sicer pa je sveti oče že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Libanon, kar bi se tudi lahko zgodilo v tem letu. Po navedbah vatikanskih virov bi Frančišek lahko obiskal tudi Madžarsko.

Morda pa se ga bodo razveselili tudi v pristaniškem mestu Marseille na jugu Francije. Papež Frančišek je za španski časnik ABC dejal, da se bo morda leta 2023 odpravil na srečanje s škofi sredozemskih držav.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.