Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež na enem od potovanj (foto: VaticanNews / Simone Risoluti)
Papež na enem od potovanj | (foto: VaticanNews / Simone Risoluti)

Kam bo papež potoval v letu 2023?

Novice | 06.01.2023, 21:16 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo v prihodnjem letu opravil več potovanj. Že v začetku februarja naj bi obiskal Kongo in Južni Sudan. Gre za državi, ki ju pretresa nasilje, pa tudi druge težave. Sveti oče naj bi v letu 2023 odšel tudi na Portugalsko in mogoče še v Libanon.

40. apostolsko potovanje bo 86 letnega naslednika apostola Petra od 31. januarja do 5. februarja popeljalo v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. V Kongu je večina prebivalcev kristjanov, ki v vzhodnem delu države že več tednov doživljajo nasilje.

V Južnem Sudanu bo papež 3. februarja obiskal najmlajšo državo na svetu, ki je nastala z razdelitvijo Sudana leta 2018 na dva dela. Odtlej je Južni Sudan v sporu med dvema klanoma.

Papež načrtuje tudi potovanje na svetovno srečanje mladih, ki bo v začetku avgusta v Lizboni na Portugalskem. Na ta dogodek se je kot prvi prijavil že v začetku oktobra. »Po dolgem obdobju oddaljenosti in izoliranosti bomo znova odkrili veselje bratskega objema med narodi in generacijami, ki ga tako zelo potrebujemo!« je ob začetku postopka prijave dejal papež Frančišek.

Sicer pa je sveti oče že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Libanon, kar bi se tudi lahko zgodilo v tem letu. Po navedbah vatikanskih virov bi Frančišek lahko obiskal tudi Madžarsko.

Morda pa se ga bodo razveselili tudi v pristaniškem mestu Marseille na jugu Francije. Papež Frančišek je za španski časnik ABC dejal, da se bo morda leta 2023 odpravil na srečanje s škofi sredozemskih držav.

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...