Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Najvišje jaslice v Sloveniji (foto: Marija Čerček Maček)
Najvišje jaslice v Sloveniji | (foto: Marija Čerček Maček)

Jaslice, za katere je potrebne kar nekaj traktorske spretnosti

Novice | 29.12.2022, 10:13 Rok Mihevc

Preden sta jih razglasila za najvišje jaslice v Sloveniji, sta to preverila tudi na spletu. Google je tako povedal, da kaj podobnega še ni bilo. Marija Čerček Maček in Jože Maček sta kar na domači njivi na njihovi kmetiji postavila jaslice iz bal. Te je videti daleč naokoli.

Tudi sama sta sprejela življenje in občutila vrednoto družine

Jaslice stojijo v Zagorju pri Lesičnem v občini Kozje. Kako je prišlo do ideje o tako velikih jaslicah? »Z možem Jožetom sva v adventnem času razmišljala, kako bi Zagorjanom ob letošnjem božiču približala simbolno moč jaslic in veselje ob rojstvu Deteca Jezusa. Ker sva tudi sama letos postala starša, sva na lastni koži občutila, kakšna silna vrednota je družina in kako mogočno in nedoumljivo lepo je na svet sprejeti novo življenje.« In ker je to po njunem mnenju najlepše prikazano v jaslicah, sta se odločila jih narediti kar na domači njivi.

© Marija Čerček Maček

Jožef in Marija iz treh bal, Jezus iz ene

Zaradi veliko bal iz slame in silaže sta prišla na idejo, da bi jaslice naredila iz le teh. »Sveti Jožef meri v višino 4 metre, sestavljen je iz treh bal po višini, Jezus iz ene, Marija pa iz treh bal, ki so postavljene v obliki črke L. Brez moževih traktorskih spretnosti nama tega ne bi uspelo, saj ena slamnata bala tehta kar 250 kg.« Kompozicijo sta okrasila tudi z lučkami in jo poslikala. Ker sta to počela na močno vetrovni predbožični dan, sta staknila prehlad, a se je trud vsekakor izplačal, nam je napisala Marija Čerček Maček. »Sedaj s posebno toplino v srcu opazujemo, ko se ustavi kakšen avto, ki z zanimanjem pogleda jaslice, napravi fotografijo. Če sva vsaj pri enem od obiskovalcem na ta način vzbudila kakšno misel o Jezusu v jaslicah, je najino poslanstvo uspelo.«

Sveti Jožef meri v višino 4 metre, sestavljen je iz treh bal po višini, Jezus iz ene, Marija pa iz treh bal, ki so postavljene v obliki črke L. Brez moževih traktorskih spretnosti nama tega ne bi uspelo, saj ena slamnata bala tehta kar 250 kg.

© Marija Čerček Maček

Že ideje za jaslice 2023?

Imata že kakšne načrte za prihodnje leto? Kot pravi Marija, se že porajajo ideje, da bi dodala še kakšnega angela ali pastirčka, za katere letos ob obilici dela na kmetiji in skrbi za novorojenčka nista našla. Marija in Jože še vabita, da si jaslice ogledate tudi v živo. Povejmo še to, da je Marija Čerček televizijska voditeljica in novinarka na katoliški televiziji Exodus TV. Je tudi članica malteškega viteškega reda.

Voditeljica Marija Čerček Maček
Voditeljica Marija Čerček Maček © Exodus TV

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...