Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Vlada Republike Slovenija (foto: Vlada)
Vlada Republike Slovenija | (foto: Vlada)

Debelitev vlade

Novice | 28.12.2022, 15:56 Tanja Dominko

V veljavo so stopile spremembe zakona o vladi, ki prinašajo njeno reorganizacijo. Listo kandidatov, ki bodo sedli na čelo nekoliko preoblikovanih ministrstev, bo premier Robert Golob v državni zbor poslal v začetku januarja.

Najprej odstopne izjave

Uveljavitev sprememb zakona o vladi prinaša organizacijo vlade, kot si jo je zamislil koalicijski trojček Gibanja Svoboda, SD in Levice. Po uveljavitvi zakona je funkcija prenehala ministru za gospodarstvu Matjažu Hanu, ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu, ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh in ministru za kohezijo Aleksandru Jevšku. Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič in minister za infrastrukturo Bojan Kumer, ki bosta ob reorganizaciji prevzela vodenje novih ministrstev, pa sta že podala odstopni izjavi. Premier Robert Golob bo v prihodnjih dneh o tem obvestil državni zbor, ki se mora s tem seznaniti, nato pa naj bi tja posredoval še listo ministrskih kandidatov.

Kdo bo na novih mestih?

Tako bomo dobili tri nova, preoblikovana ministrstva, in sicer ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za solidarno prihodnost. Prvega bo vodil Papič, drugega Kumer, tretjega pa Simon Maljevac, trenutni državni sekretar na ministrstvu za delo. Zaslišanje čaka tudi kandidata, ki bosta po odstopu Papiča in Kumra prevzela njuna sedanja resorja. Na čelo infrastrukturnega ministrstva se bo po pričakovanjih zavihtela zdaj državna sekretarka Alenka Bratušek, na čelo ministrstva za vzgojo in izobraževanje pa dosedanji državni sekretar na tem resorju Darjo Felda. Golob naj bi predlagal tudi kandidata za vodenje ministrstva za notranje zadeve, ki ga je zapustila Tatjana Bobnar.

Peter Jančič
Peter Jančič © STA

Vračanje v preteklost

Kako to obilno reorganizacijo vidi komentator Peter Jančič? »Smo pred neko rekonstrukcijo in debelitvijo vlade. Imeli bomo spet izvršni svet, kakršnega smo imeli v socializmu, ki je bil tako obsežen, to je neko vračanje v preteklost. Upam, da Golob v nadaljevanju ne bo sledil zgledu teh bolj levosredinskih vlad preteklosti, ki so govorili, da nas vračajo v center Evrope, v resnici pa je bil njihov največji dosežek skupna seja vlad z vlado Srbije.«

Imeli bomo spet izvršni svet, kakršnega smo imeli v socializmu, ki je bil tako obsežen, to je neko vračanje v preteklost.

To niso politiki, ki bi se izkazali kot dobri voditelji

Meni tudi, da premier s tem, ko ima v vladi stare obraze, ni pokazal nič dobrega. »Mislim, da s tem Gibanje Svoboda in premier dolgoročno izgubljata, da to niso politiki, ki bi se izkazali kot dobri voditelji in ki bi lahko državo peljali naprej. Poglejmo g. Šarec je volitve izgubil, Bratušek je postala premierka in je preko umazano igro KPK-ja sesula drugo vlado Janeza Janše in je prišla na oblast, čeprav ni bila izvoljena ona, ampak Jankovič. Na naslednjih volitvah je zopet propadla in tudi ni bila izvoljena za poslanko.« Novi ministri bi lahko prisegli na seji 17. januarja, ali v tednu pozneje na redni seji.

Novice
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...