Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek in papež Benedikt XVI (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek in papež Benedikt XVI | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

»Benedikt XVI. je zelo bolan.«

Novice | 28.12.2022, 12:15 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Benedikt XVI. je zelo bolan, je danes sporočil papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu. Vernike je prosil za molitev za 95-letnega zaslužnega papeža in ga nato obiskal v vatikanskem samostanu, kjer živi od odstopa pred devetimi leti.

"Spomnite se ga, zelo je bolan, in prosite Gospoda, naj ga tolaži in podpira vse do konca,"je dejal Frančišek. Podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju pa papež in Sveti sedež nista sporočila. Podrobnosti ni sporočil niti tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, ki je potrdil, da se je Benediktu XVI. v zadnjih urah zaradi visoke starosti stanje poslabšalo. Dodal je, da je njegovo stanje "trenutno pod nadzorom" in da ga zdravniki nenehno spremljajo.

Povedal je tudi, da ga je po koncu splošne avdience papež Frančišek obiskal v samostanu Matere Cerkve. "Pridružujemo se mu v molitvi za zaslužnega papeža," je dodal. Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo imenoval Joseph Ratzinger, od svojega odstopa leta 2013 živi v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je znano, da je fizično šibak in da komaj govori.

 

BENEDIKT XVI.

Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je Ratzinger izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja.

Za papeža je bil izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprlo pot za izvolitev njegovega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...