Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tradicionalna slovesnost na Sv. Jakobu nad Medvodami, na kateri je bil govornik nekdanji predsednik republike Borut Pahor. (foto: STA / Boštjan Podlogar)
Tradicionalna slovesnost na Sv. Jakobu nad Medvodami, na kateri je bil govornik nekdanji predsednik republike Borut Pahor. | (foto: STA / Boštjan Podlogar)

»Pomembno je, da so tukaj tudi otroci.«

Novice | 27.12.2022, 15:42 Tanja Dominko

Na sv. Jakobu nad Medvodami so sinoči pripravili že 32. slovesnost, s katero so obeležili spomin na plebiscit in na srečanje, ki je na ta dan potekalo pred 32. leti na Sv. Jakobu. Slavnostni govornik je bil prejšnji predsednik republike Borut Pahor, sveto mašo je daroval akademik dr. Janez Juhant.

O spominih na »tisti večer«

Prvo srečanje je bilo na sv. Jakobu v nedeljo, 23. decembra 1990, na plebiscitni večer, ko se je skupina ljudi odločila, da rezultate plebiscita, te zgodovinske priložnosti Slovencev, dočaka na tem hribu. Ko se je razvedelo, da se jim utegne pridružiti tudi Vlada republike Slovenije s predsednikom, se je število čakajočih povečalo v pravo množico. Naletaval je sneg z vetrom, pota so bila ledena, blatna, spolzka. Del množice se je umaknil v notranjost cerkve, prepeval božične in domoljubne pesmi ter molil za uspeh glasovanja, tako se spominjajo udeleženci prvega srečanja, ki so malo čez polnoč dočakali.

Edini ultimat, ki ga je vlada sprejela z največjim veseljem

Prejšnji predsednik republike Borut Pahor se je tega kot slavnostni govornik spomnil tudi sinoči in dejal. »Ta prireditev je bila nekaj posebnega ves čas. Tistega večera se dobro spomnim in danes sem vaš govornik. To se mi zdi čudovito. Zadnjič sem govoril s Peterletom, ki mi je povedal, kako je bilo tisti večer. Ko so že mislili, da so v vladi končali z vsemi obveznostmi, potem, ko je bil znan rezultat plebiscita, ko so prišli iz Cankarjevega doma, je prišel klic iz sv. Jakoba, rekoč, dokler vi ne pridete gor, mi ne gremo dol. In to mi je povedal prijatelj Peterle, da je bil to edini ultimat, ki ga je vlada v vsem času Demosove vlade tudi sprejela. In to z največjim veseljem.«

Ko so že mislili, da so v vladi končali z vsemi obveznostmi, potem, ko je bil znan rezultat plebiscita, ko so prišli iz Cankarjevega doma, je prišel klic iz sv. Jakoba, rekoč, dokler vi ne pridete gor, mi ne gremo dol. In to mi je povedal prijatelj Peterle, da je bil to edini ultimat, ki ga je vlada v vsem času Demosove vlade tudi sprejela.

»Pomembno je, da so tukaj tudi otroci.«

Pomenljivo je, pravi, da se tega dogodka spominjamo tudi danes. »Zelo se mi zdi pomembno, da so tukaj naši otroci, da čutijo to pripadnost temu trenutku in sporočilu tega trenutka. O samostojnosti in enotnosti. Da smo to dosegli kljub razlikam in prav za voljo njih. Da bomo z razlikami znali živeti, ampak če bi proti našim željam, našim hotenjem našega naroda, prišel trenutek, ko nas bo znova preizkušal, smo ne glede na razlike, ki jih tudi danes vidimo in nas tudi skrbijo, upam, znova dosegli tako enotnost, ki bo obvarovala naš narodni interes, identiteto, stremenje in vse tisto, kar nas določa kot narod in zdaj nacijo, ki ima svojo državo.«

Zelo se mi zdi pomembno, da so tukaj naši otroci, da čutijo to pripadnost temu trenutku in sporočilu tega trenutka. O samostojnosti in enotnosti. Da smo to dosegli kljub razlikam in prav za voljo njih.

Pravo slovenstvo, ki ga nosi ta hrib

Ta večer je bil poln pričakovanj, ponosa, zanosa in domoljubja, tudi sinoči je zavel ta duh, je dejal eden od organizatorjev Iztok Pipan. »Včerajšnja prireditev je bila odmevna, tudi zaradi zvočnikov. Bilo je veliko ljudi, bila je pokazana tista prava energija, pravo slovenstvo, ki ga ta hrib nosi s sabo.« Mašo za domovino je daroval akademik Janez Juhant, ki je bil tudi pred 32. leti na sv. Jakobu. Eden od rednih udeležencev pa je Hadrijan Corsi, dolgoletni župan Števerjana v Italiji, tudi sinoči ni manjkal. Dogodek vse od prvih let organizira poseben organizacijski odbor Sv. Jakob 1990, ki mu zadnja leta pomagajo Občina Medvode, JZ Sotočje Medvode in TV Medvode.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...