Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Tradicionalna slovesnost na Sv. Jakobu nad Medvodami, na kateri je bil govornik nekdanji predsednik republike Borut Pahor. (foto: STA / Boštjan Podlogar)
Tradicionalna slovesnost na Sv. Jakobu nad Medvodami, na kateri je bil govornik nekdanji predsednik republike Borut Pahor. | (foto: STA / Boštjan Podlogar)

»Pomembno je, da so tukaj tudi otroci.«

Novice | 27.12.2022, 15:42 Tanja Dominko

Na sv. Jakobu nad Medvodami so sinoči pripravili že 32. slovesnost, s katero so obeležili spomin na plebiscit in na srečanje, ki je na ta dan potekalo pred 32. leti na Sv. Jakobu. Slavnostni govornik je bil prejšnji predsednik republike Borut Pahor, sveto mašo je daroval akademik dr. Janez Juhant.

O spominih na »tisti večer«

Prvo srečanje je bilo na sv. Jakobu v nedeljo, 23. decembra 1990, na plebiscitni večer, ko se je skupina ljudi odločila, da rezultate plebiscita, te zgodovinske priložnosti Slovencev, dočaka na tem hribu. Ko se je razvedelo, da se jim utegne pridružiti tudi Vlada republike Slovenije s predsednikom, se je število čakajočih povečalo v pravo množico. Naletaval je sneg z vetrom, pota so bila ledena, blatna, spolzka. Del množice se je umaknil v notranjost cerkve, prepeval božične in domoljubne pesmi ter molil za uspeh glasovanja, tako se spominjajo udeleženci prvega srečanja, ki so malo čez polnoč dočakali.

Edini ultimat, ki ga je vlada sprejela z največjim veseljem

Prejšnji predsednik republike Borut Pahor se je tega kot slavnostni govornik spomnil tudi sinoči in dejal. »Ta prireditev je bila nekaj posebnega ves čas. Tistega večera se dobro spomnim in danes sem vaš govornik. To se mi zdi čudovito. Zadnjič sem govoril s Peterletom, ki mi je povedal, kako je bilo tisti večer. Ko so že mislili, da so v vladi končali z vsemi obveznostmi, potem, ko je bil znan rezultat plebiscita, ko so prišli iz Cankarjevega doma, je prišel klic iz sv. Jakoba, rekoč, dokler vi ne pridete gor, mi ne gremo dol. In to mi je povedal prijatelj Peterle, da je bil to edini ultimat, ki ga je vlada v vsem času Demosove vlade tudi sprejela. In to z največjim veseljem.«

Ko so že mislili, da so v vladi končali z vsemi obveznostmi, potem, ko je bil znan rezultat plebiscita, ko so prišli iz Cankarjevega doma, je prišel klic iz sv. Jakoba, rekoč, dokler vi ne pridete gor, mi ne gremo dol. In to mi je povedal prijatelj Peterle, da je bil to edini ultimat, ki ga je vlada v vsem času Demosove vlade tudi sprejela.

»Pomembno je, da so tukaj tudi otroci.«

Pomenljivo je, pravi, da se tega dogodka spominjamo tudi danes. »Zelo se mi zdi pomembno, da so tukaj naši otroci, da čutijo to pripadnost temu trenutku in sporočilu tega trenutka. O samostojnosti in enotnosti. Da smo to dosegli kljub razlikam in prav za voljo njih. Da bomo z razlikami znali živeti, ampak če bi proti našim željam, našim hotenjem našega naroda, prišel trenutek, ko nas bo znova preizkušal, smo ne glede na razlike, ki jih tudi danes vidimo in nas tudi skrbijo, upam, znova dosegli tako enotnost, ki bo obvarovala naš narodni interes, identiteto, stremenje in vse tisto, kar nas določa kot narod in zdaj nacijo, ki ima svojo državo.«

Zelo se mi zdi pomembno, da so tukaj naši otroci, da čutijo to pripadnost temu trenutku in sporočilu tega trenutka. O samostojnosti in enotnosti. Da smo to dosegli kljub razlikam in prav za voljo njih.

Pravo slovenstvo, ki ga nosi ta hrib

Ta večer je bil poln pričakovanj, ponosa, zanosa in domoljubja, tudi sinoči je zavel ta duh, je dejal eden od organizatorjev Iztok Pipan. »Včerajšnja prireditev je bila odmevna, tudi zaradi zvočnikov. Bilo je veliko ljudi, bila je pokazana tista prava energija, pravo slovenstvo, ki ga ta hrib nosi s sabo.« Mašo za domovino je daroval akademik Janez Juhant, ki je bil tudi pred 32. leti na sv. Jakobu. Eden od rednih udeležencev pa je Hadrijan Corsi, dolgoletni župan Števerjana v Italiji, tudi sinoči ni manjkal. Dogodek vse od prvih let organizira poseben organizacijski odbor Sv. Jakob 1990, ki mu zadnja leta pomagajo Občina Medvode, JZ Sotočje Medvode in TV Medvode.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...