Rok MihevcRok Mihevc
Slovesnost SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, na kateri je predsednik kluba Joc Pečečnik izročil zlati ključ SBC nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju. (foto: STA / Nebojiša Tejič)
Slovesnost SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, na kateri je predsednik kluba Joc Pečečnik izročil zlati ključ SBC nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju. | (foto: STA / Nebojiša Tejič)

Zdaj priznanja prejema Pahor. »Odprl je kakšna vrata.«

Novice | 27.12.2022, 15:18 Alen Salihović

V Klubu slovenskih podjetnikov so nekdanjemu predsedniku države Borutu Pahorju v zahvalo za doprinos k prepoznavnosti in ugledu slovenskega podjetništva izročili zlati ključ. Poleg simbolne vrednosti bodo Pahorju z njim brezplačno na voljo prostori in storitve SBC. Podrobnosti morebitnega prihodnjega sodelovanja sicer niso razkrili.

Širil prepoznavnost in odprl kakšna vrata.

Kot je na slovesnosti v prostorih SBC v Ljubljani povedal predsednik kluba Joc Pečečnik, je Pahor z dejavnostmi doma in v tujini širil prepoznavnost in ugled slovenskih podjetij, nemalokrat pa jim je s svojimi stiki tudi „odprl kakšna vrata". Zlati ključ, ki ga sicer nameravajo podeliti vsem bivšim predsednikom države, prejemniku omogoča brezplačen dostop do infrastrukture in storitev SBC.

»Sem na razpolago«

Pahor je s svojim delom na položaju predsednika države zadovoljen. »Če in kolikor me bo kdorkoli potreboval, misleč, da mu lahko kakor koli pomagam, potem sem seveda - zlasti zdaj, ko do nadaljnjega delam v svoji prehodni pisarni - pripravljen pomagati,« je dejal. Na vprašanje, ali to vključuje tudi slovenske gospodarstvenike, je odgovoril z »morda«. »Bomo videli; tukaj se pustim presenetiti. Sem pa povedal gospodu Pečečniku in ostalim, s katerimi sem se v zadnjem času slišal, da v kolikor menijo, da bi jim lahko moje znanje, vedenje ali poznanstva prav prišla, sem na razpolago,« je dejal.

Če in kolikor me bo kdorkoli potreboval, misleč, da mu lahko kakor koli pomagam, potem sem seveda - zlasti zdaj, ko do nadaljnjega delam v svoji prehodni pisarni - pripravljen pomagati.

Pomoč pri navezovanju stikov na visoki ravni

Pečečnik je ob tem izpostavil, da nameravajo prihodnje leto svojim članom omogočiti tudi nekaj večjih poslov v tujini, ki bi jih brez pomoči kluba težko pridobili. »Bivši predsednik je oseba, ki ima veliko mednarodnih stikov, ti pa so zdaj še dokaj sveži in prijateljski,« je dejal in izrazil prepričanje, da jim lahko s tem predvsem pri navezovanju stikov na visoki ravni zelo pomaga.

Vlada naj odnos do podjetnikov kot do »molznih krav« zamenja z učinkovitimi ukrepi

Glede poslovnih obetov za prihodnje leto Pečečnik sicer ni optimističen. »Pričakujem katastrofalno leto. Veseli me sicer, da se padec gospodarske aktivnosti Sloveniji dogaja bistveno počasneje,« je dejal. Kot glavno težavo je izpostavil ohlajanje naročil po njihovi izjemni rasti ob umirjanju epidemije covida-19. Od vlade zato pričakuje, da bo odnos do podjetnikov kot do „molznih krav" zamenjala z učinkovitimi ukrepi za pomoč gospodarstvu. Komentar trenutnih gospodarskih razmer je v krajšem pogovoru s Pečečnikom ob prevzemu zlatega ključa podal tudi Pahor. Slovenija je po njegovem mnenju danes na krizo pripravljena bolje kot pred dobrim desetletjem, kar pripisuje tudi izkušnjam iz krize ob pandemiji covida-19. Opozoril pa je na tveganja, ki bi jih prineslo dodatno zaostrovanje geopolitičnih razmer.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...