Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovesnost SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, na kateri je predsednik kluba Joc Pečečnik izročil zlati ključ SBC nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju. (foto: STA / Nebojiša Tejič)
Slovesnost SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, na kateri je predsednik kluba Joc Pečečnik izročil zlati ključ SBC nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju. | (foto: STA / Nebojiša Tejič)

Zdaj priznanja prejema Pahor. »Odprl je kakšna vrata.«

Novice | 27.12.2022, 15:18 Alen Salihović

V Klubu slovenskih podjetnikov so nekdanjemu predsedniku države Borutu Pahorju v zahvalo za doprinos k prepoznavnosti in ugledu slovenskega podjetništva izročili zlati ključ. Poleg simbolne vrednosti bodo Pahorju z njim brezplačno na voljo prostori in storitve SBC. Podrobnosti morebitnega prihodnjega sodelovanja sicer niso razkrili.

Širil prepoznavnost in odprl kakšna vrata.

Kot je na slovesnosti v prostorih SBC v Ljubljani povedal predsednik kluba Joc Pečečnik, je Pahor z dejavnostmi doma in v tujini širil prepoznavnost in ugled slovenskih podjetij, nemalokrat pa jim je s svojimi stiki tudi „odprl kakšna vrata". Zlati ključ, ki ga sicer nameravajo podeliti vsem bivšim predsednikom države, prejemniku omogoča brezplačen dostop do infrastrukture in storitev SBC.

»Sem na razpolago«

Pahor je s svojim delom na položaju predsednika države zadovoljen. »Če in kolikor me bo kdorkoli potreboval, misleč, da mu lahko kakor koli pomagam, potem sem seveda - zlasti zdaj, ko do nadaljnjega delam v svoji prehodni pisarni - pripravljen pomagati,« je dejal. Na vprašanje, ali to vključuje tudi slovenske gospodarstvenike, je odgovoril z »morda«. »Bomo videli; tukaj se pustim presenetiti. Sem pa povedal gospodu Pečečniku in ostalim, s katerimi sem se v zadnjem času slišal, da v kolikor menijo, da bi jim lahko moje znanje, vedenje ali poznanstva prav prišla, sem na razpolago,« je dejal.

Če in kolikor me bo kdorkoli potreboval, misleč, da mu lahko kakor koli pomagam, potem sem seveda - zlasti zdaj, ko do nadaljnjega delam v svoji prehodni pisarni - pripravljen pomagati.

Pomoč pri navezovanju stikov na visoki ravni

Pečečnik je ob tem izpostavil, da nameravajo prihodnje leto svojim članom omogočiti tudi nekaj večjih poslov v tujini, ki bi jih brez pomoči kluba težko pridobili. »Bivši predsednik je oseba, ki ima veliko mednarodnih stikov, ti pa so zdaj še dokaj sveži in prijateljski,« je dejal in izrazil prepričanje, da jim lahko s tem predvsem pri navezovanju stikov na visoki ravni zelo pomaga.

Vlada naj odnos do podjetnikov kot do »molznih krav« zamenja z učinkovitimi ukrepi

Glede poslovnih obetov za prihodnje leto Pečečnik sicer ni optimističen. »Pričakujem katastrofalno leto. Veseli me sicer, da se padec gospodarske aktivnosti Sloveniji dogaja bistveno počasneje,« je dejal. Kot glavno težavo je izpostavil ohlajanje naročil po njihovi izjemni rasti ob umirjanju epidemije covida-19. Od vlade zato pričakuje, da bo odnos do podjetnikov kot do „molznih krav" zamenjala z učinkovitimi ukrepi za pomoč gospodarstvu. Komentar trenutnih gospodarskih razmer je v krajšem pogovoru s Pečečnikom ob prevzemu zlatega ključa podal tudi Pahor. Slovenija je po njegovem mnenju danes na krizo pripravljena bolje kot pred dobrim desetletjem, kar pripisuje tudi izkušnjam iz krize ob pandemiji covida-19. Opozoril pa je na tveganja, ki bi jih prineslo dodatno zaostrovanje geopolitičnih razmer.

Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...