Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti)

Papež Frančišek o Štefanovem zgledu odpuščanja #video

Novice | 26.12.2022, 16:00 Tanja Dominko

Papež Frančišek je pred današnjim angelusom spregovoril o liku in zgledu sv. Štefana. Opozoril pa je, da se v božični osmini spominjamo nekaterih "dramatičnih osebnosti" - svetnikov mučencev. Danes svetega Štefana, pojutrišnjem svetih nedolžnih otrok, ki jih je kralj Herod pobil v strahu, da bi mu Jezus vzel prestol. »Skratka,« je dejal papež, »zdi se, da nas liturgija resnično želi odpeljati stran od sveta luči, kosil in daril, v katerem bi se lahko v teh dneh nekoliko sprostili«.

»Ker božič ni pravljica o rojstvu nekega kralja, ampak je prihod Zveličarja, ki nas osvobaja zla s tem, da vzame nase naše zlo: sebičnost, greh, smrt. To so naša zla: sebičnost, ki jo nosimo v sebi; greh, ker smo grešniki in smrt. In mučenci so najbolj podobni Jezusu.«

Kako pričujem?

Papež nas ob tem spodbudi k samo izpraševanju, kako mi danes pričujemo za Kristusa? In kako lahko v tem postanemo še boljši? Pomaga nam lahko ravno lik sv. Štefana. Njegovo prvo pričevanje ni bilo povezano z besedami, ampak po ljubezni, s katero je stregel najbolj potrebnim.

Tistim, ki jih je srečeval, je govoril o Jezusu, ni se pustil ustrahovati, hkrati pa je imel v sebi ljubezen, saj je odpustil svojim morilcem. Tako lahko tudi mi izboljšamo svoje pričevanje, z dejavno ljubeznijo do bratov, z zvestobo Božji Besedi in z odpuščanjem, pravi papež, ki je poseben dar.

Se trudim odpuščati?

»Kako je z mojo sposobnostjo odpuščanja? Pomislimo na svojo sposobnost odpuščanja v teh dneh, ko bomo morda srečali tudi ljudi, s katerimi se nismo razumeli, ki so nas ranili, s katerimi nismo nikoli poravnali odnosov. Prosimo novorojenega Jezusa za novost srca, ki bo sposobno odpuščati.«

Papež Frančišek nas spodbuja, da prosimo Gospoda za to milost, da se bomo naučili odpuščati in da bomo sposobni moliti za tiste, ki so nam storili hudo, nas ranili, ter za korake odprtosti in sprave.

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...