Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Nov napis na pročelju predsedniške palače (foto: FB Nataše Pirc Musar)
Nov napis na pročelju predsedniške palače | (foto: FB Nataše Pirc Musar)

Na pročelju predsedniške palače že nova tabla

Novice | 23.12.2022, 15:39 Petra Stopar

Nataša Pirc Musar je nastopila svoj petletni mandat. Po prisegi je napovedala, da se bo še naprej borila za človekove pravice in dostojanstvo. V predsedniški palači je dopoldan prevzela posle od svojega predhodnika Boruta Pahorja, ki se je po dveh mandatih s te funkcije poslovil še z vojaškimi častmi.

»Predsednica«

Pirc Musarjeva je v spremstvu soproga Aleša Musarja ob 11. uri prispela pred predsedniško palačo, na pročelju katere je že nova tabla z napisom „PREDSEDNICA Republike Slovenije". Po državni himni je kot poveljnica slovenskih obrambnih sil pregledala častno enoto Slovenske vojske, pred palačo pa jo je s šopkom sprejel dosedanji predsednik Pahor s partnerko Tanjo Pečar. Nato se je Pirc Musarjeva s Pahorjem sestala še na ločenem pogovoru v palači, nakar se je Pahor poslovil od položaja z vojaškimi častmi.

»Vsi moramo vedeti, kje se politika mora ustaviti«

V svojem prvem nagovoru, po prisegi v Državnem zboru, je Pirc Musarjeva med drugim poudarila, da se bo še naprej zavzemala za pravno državo, vladavino prava, temeljne človekove pravice in avtonomijo državnih podsistemov. »Policija, vojska, diplomacija, zdravstvo in šolstvo so naša lastnina. Zato nam mora biti še kako mar, kako se s temi podsistemi ravna. Vsi moramo vedeti, kje se politika mora ustaviti, in vsak dan znova se moramo zavedati, da podsistemi služijo predvsem nam, prebivalkam in prebivalcem, ne oblastnikom.«

Predsednica Nataša Pirc Musar
Predsednica Nataša Pirc Musar © STA

Državo moramo čuvati

Lahko se oziramo nazaj in se prerekamo, ali smo državo dobili ali smo si jo izborili, za naprej pa je naloga jasna, državo moramo čuvati, je nadaljevala Pirc Musarjeva. »Sama sem prva med enakimi, ki jo moramo braniti. Jo zaščititi in jo imeti radi.« Ob tem je obljubila, da nam bo ponižno služila, ter se oglasila vedno, ko bodo ogrožene suverenost, enakopravnost, pravičnost in socialnost, še bolj pa takrat, ko bodo ogrožene človekove pravice in dostojanstvo ljudi v tej državi. Spomnila je na številne izzive, s katerimi se sooča ves svet in ki jih po njenem ne moremo reševati sami. Poudarila je pomen multilateralne svetovne ureditve in trdne Evrope, ki jo sestavljajo demokratične in vključujoče družbe.

Pričakuje odlično sodelovanje z vlado in državnim zborom

Prepričana je, da bo njeno sodelovanje z državnim zborom in vlado odlično ter dodala: »Slovenija želi in zmore prevzeti svoj del odgovornosti v mednarodni skupnosti. Za omejevanje in odpravo vojn, revščine, neenakosti in za pravičnejši in trajnostno naravnani svet. Naša kandidatura za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov je korak v to smer.« Kot glavni izziv našega časa je navedla podnebne spremembe. Pred nastopom mandata se je Pahorju zahvalila za njegovo delo in poslanstvo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in nekdanji predsednik Borut Pahor.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in nekdanji predsednik Borut Pahor. © STA

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...