Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Slavnostna seja DZ, na kateri je zaprisegla novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar. (foto: Daniel Novakovič/STA)
Slavnostna seja DZ, na kateri je zaprisegla novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar. | (foto: Daniel Novakovič/STA)

Nataša Pirc Musar zaprisegla kot predsednica republike

Politika | 22.12.2022, 19:42 Alen Salihović

V Državnem zboru se je končala slavnostna seja državnega zbora pred dnevom samostojnosti in enotnosti. Tokrat je minila v znamenju 30 letnice prve seje parlamenta in prisege nove predsednice države Nataše Pirc Musar. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v nagovoru izpostavila, da smo Slovenci v nekaj več kot tridesetletni zgodovini samostojne države naredili veliko. A poudarja, da živimo v zahtevnih časih, zato ni prav, da bi nas politične razlike razdvajale pri temeljnih vrednostnih vprašanjih.

Klakočar Zupančičeva se je nato zahvalila Borutu Pahorju za opravljeno delo, ter k prisegi povabila Natašo Pirc Musar.

Po zaprisegi je prva ženska predsednica države in peta v naši zgodovini nagovorila državni zbor in državljane: "Danes vstopam v prvo bojno vrsto državljanskega poguma. Ne bom se predala in ne bom gledala nazaj. Premišljeno, trezno in srčno se bom oglašala ter delala za prijazno Slovenijo in Evropo, za lepši svet, ki je tudi naš, edini, ki ga imamo. Spremembe se nikoli ne zgodijo z medlostjo in tišino. In nikoli nobena sprememba ne bo všeč vsem. Tudi kritika ne. Prizadevati si moramo, da bodo spremembe sprejemljive za večino – z jasno obsodbo nesprejemljivih ravnanj in z upanjem, da bomo skupaj gledali naprej."

Pirc Musarjeva, na katero letijo danes tudi očitki, da jo je policija ovadila, bo posle od Pahorja prevzela v petek, 23. decembra ob 11. uri.

Odhajajoči predsednik republike se je od državljanov poslovil z zadnjo poslanico. "Bilo mi je v izjemno čast, da sem bil vaš predsednik," je med drugim dejal.

Ob odhodu čuti zadoščenje, trudil pa se je biti predsednik vseh, da bi nas povezoval in da bi vsi skupaj naredili korak naprej k pomiritvi in spravi, je še dodal Pahor, ki se je nato v Ljubljanski stolnici udeležil maše za domovino. Daroval jo je nadškof Stanislav Zore.Politika, Novice