Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Odhajajoči predsednik Borut Pahor še zadnjič nagovarja državljane (foto: posnetek zaslona)
Odhajajoči predsednik Borut Pahor še zadnjič nagovarja državljane | (foto: posnetek zaslona)

Še zadnji nagovor v izpraznjeni pisarni.

Novice | 22.12.2022, 14:45 Tanja Dominko

Danes je zadnji dan predsedniške funkcije Boruta Pahorja, ki se je od državljanov poslovil s poslanico. Dejal je, da mu je bilo v izjemno čast, da je bil naš predsednik. Popoldne bo v državnem zboru slovesno zaprisegla njegova naslednica Nataša Pirc Musar, jutri bo sledila primopredaja.

Pahorju predsedovanje v izjemno čast

Predsednik Pahor pravi, da čuti zadoščenje in da je v palači vse nared za spremembo. »Zdaj, ko odhajam, čutim zadoščenje. Trudil sem se, da bi bil predsednik vseh vas, da bi nas povezoval, da bi vsi skupaj naredili korak naprej k pomiritvi in spravi, da bi krepil ugled naše države v svetu in da bi povsod iskal naše prijatelje, ki sem jih tudi našel. Bilo mi je v izjemno čast, da sem bil vaš predsednik. Zdaj se naposled poslavljam od vas in vam želim vse najboljše. Srečno Slovenija.«Prva predsednica

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes zaprisegla na slavnostni seji državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka, zadnja leta pa odvetnica, bo tako postala prva predsednica samostojne Slovenije za moškimi predhodniki. Primopredaja poslov bo potekala jutri.

Kdo prihaja s Pirc Musarjevo?

Generalni sekretar urada bo sedanji namestnik generalnega sekretarja in svetovalec Uroš Krek, na položaj vodje kabineta bo imenovala odvetnico Ulo Tomaduz, svetovalec za mednarodne odnose bo profesor Zlatko Šabič. Krek je funkcijo generalnega sekretarja urada predsednika že opravljal v času predsednika Danila Türka. Trenutno je namestnik generalne sekretarke in svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja za nacionalno varnost.

Svetovalka za zunanjo politiko bo dolgoletna diplomatka in nekdanja novinarka Miriam Možgan, ki je bila namestnica veleposlanikov v Washingtonu in Parizu ter generalna sekretarka Blejskega strateškega foruma. Svetovala je tudi predsedniku Janezu Drnovšku, petim obrambnim in trem zunanjim ministrom.

Veleposlanica in dolgoletna diplomatka Eva Tomič bo svetovalka predsednice republike za podnebne politike in človekove pravice. Svetovalka za nacionalno varnost bo Nataša Dolenc, ki je opravljala različne naloge na ministrstvu za obrambo. Svetovalka za posebne projekte bo Breda Bunič, ki že več kot 20 let deluje na področju zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških v obrambnih strukturah. Svetovalec za politične zadeve bo nekdanji izolski podžupan Aleksej Skok, ki je bil med ustanovitelji enega prvih mladinskih svetov v državi. Kot nepoklicna svetovalka za družbene dejavnosti bo Biserka Marolt Meden, predsednica Društva Srebrna nit.

Ekstremov Jančič ni opazil

Kako ekipo vidi komentator Peter Jančič? »Tu je treba počakati, bomo šele videli. Nekih ekstremov nisem opazil, gre deloma za nadaljevanje, kar je prav, tranzicije prejšnjega predsednika.« Novoizvoljena predsednica se zaveda, da bo sledilo zahtevno in negotovo obdobje, zato se od vseh pričakuje premišljeno, strokovno, kakovostno in odločno ravnanje.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...