Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Odhajajoči predsednik Borut Pahor še zadnjič nagovarja državljane (foto: posnetek zaslona)
Odhajajoči predsednik Borut Pahor še zadnjič nagovarja državljane | (foto: posnetek zaslona)

Še zadnji nagovor v izpraznjeni pisarni.

Novice | 22.12.2022, 14:45 Tanja Dominko

Danes je zadnji dan predsedniške funkcije Boruta Pahorja, ki se je od državljanov poslovil s poslanico. Dejal je, da mu je bilo v izjemno čast, da je bil naš predsednik. Popoldne bo v državnem zboru slovesno zaprisegla njegova naslednica Nataša Pirc Musar, jutri bo sledila primopredaja.

Pahorju predsedovanje v izjemno čast

Predsednik Pahor pravi, da čuti zadoščenje in da je v palači vse nared za spremembo. »Zdaj, ko odhajam, čutim zadoščenje. Trudil sem se, da bi bil predsednik vseh vas, da bi nas povezoval, da bi vsi skupaj naredili korak naprej k pomiritvi in spravi, da bi krepil ugled naše države v svetu in da bi povsod iskal naše prijatelje, ki sem jih tudi našel. Bilo mi je v izjemno čast, da sem bil vaš predsednik. Zdaj se naposled poslavljam od vas in vam želim vse najboljše. Srečno Slovenija.«Prva predsednica

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes zaprisegla na slavnostni seji državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka, zadnja leta pa odvetnica, bo tako postala prva predsednica samostojne Slovenije za moškimi predhodniki. Primopredaja poslov bo potekala jutri.

Kdo prihaja s Pirc Musarjevo?

Generalni sekretar urada bo sedanji namestnik generalnega sekretarja in svetovalec Uroš Krek, na položaj vodje kabineta bo imenovala odvetnico Ulo Tomaduz, svetovalec za mednarodne odnose bo profesor Zlatko Šabič. Krek je funkcijo generalnega sekretarja urada predsednika že opravljal v času predsednika Danila Türka. Trenutno je namestnik generalne sekretarke in svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja za nacionalno varnost.

Svetovalka za zunanjo politiko bo dolgoletna diplomatka in nekdanja novinarka Miriam Možgan, ki je bila namestnica veleposlanikov v Washingtonu in Parizu ter generalna sekretarka Blejskega strateškega foruma. Svetovala je tudi predsedniku Janezu Drnovšku, petim obrambnim in trem zunanjim ministrom.

Veleposlanica in dolgoletna diplomatka Eva Tomič bo svetovalka predsednice republike za podnebne politike in človekove pravice. Svetovalka za nacionalno varnost bo Nataša Dolenc, ki je opravljala različne naloge na ministrstvu za obrambo. Svetovalka za posebne projekte bo Breda Bunič, ki že več kot 20 let deluje na področju zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških v obrambnih strukturah. Svetovalec za politične zadeve bo nekdanji izolski podžupan Aleksej Skok, ki je bil med ustanovitelji enega prvih mladinskih svetov v državi. Kot nepoklicna svetovalka za družbene dejavnosti bo Biserka Marolt Meden, predsednica Društva Srebrna nit.

Ekstremov Jančič ni opazil

Kako ekipo vidi komentator Peter Jančič? »Tu je treba počakati, bomo šele videli. Nekih ekstremov nisem opazil, gre deloma za nadaljevanje, kar je prav, tranzicije prejšnjega predsednika.« Novoizvoljena predsednica se zaveda, da bo sledilo zahtevno in negotovo obdobje, zato se od vseh pričakuje premišljeno, strokovno, kakovostno in odločno ravnanje.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...