Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Starejši (foto: Rok Mihevc)
Starejši | (foto: Rok Mihevc)

Pet novih domov za starejše, a ti zaprti

Novice | 21.12.2022, 06:00 s. Meta Potočnik

Domovi za starejše občane se po vsej državi soočajo z velikim kadrovskim primanjkljajem. Kadrovske težave zavirajo tudi odpiranje načrtovanih novih domov, ki se poleg tega ukvarjajo še s pridobivanjem dokumentacije.

Žiri, Komenda ...

V državi stoji kar pet novih domov za starejše, ki pa jih zaradi kadrovske podhranjenosti ne morejo odpreti. Podjetje SeneCura tako z enoletnim zamikom polni dom v Žireh, nov dom v Komendi pa na začetek delovanja čaka že pol leta. V nekaterih obratujočih pa naj bi nekateri direktorji že grozili z zaprtjem določenih nadstropij. Kako kadrovske težave rešujejo v Domu starejših Medvode, ki ga upravlja družba Deos, nam je povedal direktor Blaž Razvornik. »Trenutno imamo zasedene vse postelje, imamo 196 stanovalcev, če se sprosti kakšna postelja, tudi sprejemamo stanovalce.«

Izredno težko pridobivanje novih delavcev

Zanje skrbi 110 zaposlenih, a tudi pri njih se čuti pomanjkanje kadra. »Pridobivanje novih delavcev je izredno, izredno težko. Poslužujemo se metod izobraževanja, kar pomeni, da ljudi zaposlimo in jih takoj pošljemo na izobraževanje in ponudimo razne bonitete.« Prepričan pa je, da so potrebne sistemske rešitve in več spodbud mladim, da bi se odločali za tovrstne poklice.

Izrazili smo pripravljenost, da sodelujemo pri popravkih ali novem zakonu.

Srebrna nit ponudila sodelovanje pri popravkih zakona

Na nevzdržno kadrovsko stanje so opozorili tudi pri združenju Srebrna nit. »Bili smo med tistimi, ki smo želeli, da bi se obstoječi zakon, ki bi moral začeti veljati 1. januarja, dopolni in popravi v vseh tistih vidikih, ki ne zagotavljajo ustreznega nabora in količine storitev za vse starejše, tako doma kot v institucijah. Izrazili smo pripravljenost, da sodelujemo pri popravkih ali novem zakonu,« je povedala predsednica združenja Biserka Marolt Meden. V Združenju tudi pričakujejo, da bo minister za zdravje čim prej podpisal kadrovske standarde in normative na področju zdravstvene nege, da bodo s tem omogočeni boljši pogoji dela za vse zaposlene.

Novice
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...