Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tanja DominkoTanja Dominko
Novinarska konferenca Policijske uprave Ljubljana, na kateri so spregovorili o dosedanjih ugotovitvah kriminalisticne preiskave kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. (foto: STA)
Novinarska konferenca Policijske uprave Ljubljana, na kateri so spregovorili o dosedanjih ugotovitvah kriminalisticne preiskave kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. | (foto: STA)

Prek spleta navezal stik z deklico, na srečanju jo je spolno zlorabil

Novice | 20.12.2022, 15:30 Marta Jerebič

Ljubljanski policisti in kriminalisti so predstavili izsledke preiskave kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. 23-letni osumljenec je mladoletno žrtev našel na spletu, jo s posnetki izsiljeval, nato pa jo na srečanju tudi spolno zlorabil. Na njegovih elektronskih napravah so poleg intimnih fotografij mladoletne deklice našli še več tovrstnih datotek drugih mladoletnih deklic, ki jih bodo poskušali identificirati in ugotoviti, ali se je fizično srečeval tudi z njimi. Policija je ob tem spregovorila o tem, kako delujejo storilci ter starše pozvala k preventivi in omejitvi uporabe elektronskih naprav pri malih otrocih.

Izsiljevanje

Na policijski upravi Ljubljana so letos zaključili preiskavo že 21 tovrstnih kaznivih dejanj, nekaj teh kaznivih dejanj pa je še v preiskavi, je povedal Primož Podbelšek. »Storilci preko družbenih omrežij, kot sta na primer snapchat in instagram, stopijo v stik z otroci in jih nagovorijo in nato v nadaljevanju z grožnjami od njih pridobijo fotografije ter videoposnetke ... S temi posnetki pa jih v nadaljevanju izsiljujejo, jih objavljajo na družbenih omrežjih in si jih izmenjujejo med seboj.«

Porast posnetkov in fotografij, ki jih izdelajo otroci sami

Storilci se med sabo tudi posvetujejo, kako manipulirati z otroki. Kriminalist Robert Tekavec z generalne policijske uprave je opozoril, da je vse več otrok pri vedno nižji starosti neomejeno na internetu. To seveda povečuje njihovo izpostavljenost za zlorabe. »Policija v zadnjih letih opaža tudi porast posnetkov in fotografij, ki jih izdelajo otroci sami. Govorimo o otrocih, starih 5 ali 6 let, ki jim starši ustvarijo profil ali pa uporabljajo račune staršev, se posnamejo goli, potem pa vede ali nevede tak posnetek objavijo.«

Policija v zadnjih letih opaža tudi porast posnetkov in fotografij, ki jih izdelajo otroci sami. Govorimo o otrocih, starih 5 ali 6 let, ki jim starši ustvarijo profil ali pa uporabljajo račune staršev, se posnamejo goli, potem pa vede ali nevede tak posnetek objavijo.

Pogovarjajte se z otroki

Ti otroci sicer niso žrtve spolnih zlorab, a ker se taki posnetki zelo hitro razširijo in jih lahko pridobijo tudi storilci spolnih zlorab, lahko pozneje postanejo žrtve spolnega izkoriščanja, opozarja Tekavec, ki dodaja: »Za spolno zlorabo otroka je vedno kriv tisti, ki jo izvrši. Pravi odziv staršev, pravi pristop in pogovor, bo pripomogel k temu, da bo otrok o spolni zlorabi staršev ali komu drugemu povedal in da bo to povedal pravočasno. Vsi, starši, in vsi ostali, ki delate z otroci, pogovarjajte se z njimi, in kolikor zaznate sum spolne zlorabe o tem takoj obvestite policijo«, je še pozval Robert Tekavec.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...