Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

To bo žalosten božič

Papež in Sveti sedež | 20.12.2022, 12:01 Marta Jerebič

Papež Frančišek je ob koncu leta očitno pristal na več intervjujev. Vatikan News je objavil celoten prepis papeževega intervjuja za italijansko televizijsko mrežo Mediaset. Papež je med drugim govoril o vojni v Ukrajini, draginji, revščini, rodnosti in korupciji.

Urejene vatikanske finance

Na področju ekonomije je kot pomemben uspeh v času svojega skoraj desetletnega pontifikata izpostavil urejene vatikanske finance. Zahvalil se je kardinalom, ki so mu v preteklih letih pomagali pri tem. Še posebej je ob tem omenil avstralskega kardinala Georgea Pella, ki je jasno videl potrebo po ukrepanju na tem področju in se je tega lotil. Frančišek ga je označil za „velikega človeka, ki mu veliko dolgujemo".

Korupcija pokvari dušo

Papež je komentiral tudi korupcijski škandal, ki je nedavno izbruhnil v Evropskem parlamentu in korupcijo ostro obsodil. Dejal je, da smo sicer vsi grešniki, vsi se na primer jezimo ali izrečemo laži, za kar moramo vsakodnevno prositi odpuščanja Gospoda. A korupcija je hujša kot takšen greh. Korupcija pokvari dušo, je dejal papež.

Tretjo svetovno vojno živimo po koščkih

V zvezi z vojnami je ponovil, da tretjo svetovno vojno živimo po koščkih. V Siriji je vojna že 13 let, prav tako so v vojni Mjanmar in deli Afrike. Po Frančiškovih besedah je pred nami žalosten božič, božič v vojni. Pozval je, naj za praznike ne zapravljamo, kot da se nič ne dogaja.

Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...