Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

To bo žalosten božič

Papež in Sveti sedež | 20.12.2022, 12:01 Marta Jerebič

Papež Frančišek je ob koncu leta očitno pristal na več intervjujev. Vatikan News je objavil celoten prepis papeževega intervjuja za italijansko televizijsko mrežo Mediaset. Papež je med drugim govoril o vojni v Ukrajini, draginji, revščini, rodnosti in korupciji.

Urejene vatikanske finance

Na področju ekonomije je kot pomemben uspeh v času svojega skoraj desetletnega pontifikata izpostavil urejene vatikanske finance. Zahvalil se je kardinalom, ki so mu v preteklih letih pomagali pri tem. Še posebej je ob tem omenil avstralskega kardinala Georgea Pella, ki je jasno videl potrebo po ukrepanju na tem področju in se je tega lotil. Frančišek ga je označil za „velikega človeka, ki mu veliko dolgujemo".

Korupcija pokvari dušo

Papež je komentiral tudi korupcijski škandal, ki je nedavno izbruhnil v Evropskem parlamentu in korupcijo ostro obsodil. Dejal je, da smo sicer vsi grešniki, vsi se na primer jezimo ali izrečemo laži, za kar moramo vsakodnevno prositi odpuščanja Gospoda. A korupcija je hujša kot takšen greh. Korupcija pokvari dušo, je dejal papež.

Tretjo svetovno vojno živimo po koščkih

V zvezi z vojnami je ponovil, da tretjo svetovno vojno živimo po koščkih. V Siriji je vojna že 13 let, prav tako so v vojni Mjanmar in deli Afrike. Po Frančiškovih besedah je pred nami žalosten božič, božič v vojni. Pozval je, naj za praznike ne zapravljamo, kot da se nič ne dogaja.

Papež in Sveti sedež
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...