Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (foto: STA / Nebojiša Tejić)
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič | (foto: STA / Nebojiša Tejić)

Kakšna drža bo državni svet še bolj pozicionirala na politični zemljevid?

Novice | 19.12.2022, 15:07 Tanja Dominko

Državni svetniki so danes vendarle izvolili novega predsednika. Tudi tokrat so bili kandidati trije, največ glasov so namenili Marku Lotriču in tudi tokrat sta bila potrebna dva kroga. Na lističih so bili trije kandidati Jožef Školč, Dejan Crnek in Marko Lotrič, slednji je navsezadnje prepričal v drugem krogu, ko je prejel zadostnih 21 glasov.

»Da za vselej opravimo z argumenti«

Lotrič je ob predstavitvi kandidature med drugim dejal, da si želi, da se njihovo skupno delo in poslanstvo izvršuje »premišljeno, tehtno, odgovorno in pošteno za vse. Takšna drža nas bo namreč lahko bolj in še bolj pozicionirala na politični zemljevid naše države. Da enkrat za vselej opravimo z argumenti, ki jih sicer izpostavljajo zagovorniki ukinitve državnega sveta.« Konkretnih tem, ki jih namerava odpirati, ni omenjal, pravi, da bo to skupno delo vseh svetnikov, nihče ne bo prezrt, je zagotovil. Lotrič je bil sicer v državni svet izvoljen s strani delodajalcev. Vodi namreč skupino Lotrič Meroslovje, ki danes združuje devet podjetij v sedmih državah in zaposluje več kot 180 strokovnjakov.

Podpredsednik Matjaž Švagan

Državni svetniki so izvolili tudi podpredsednika. Tako kot v prejšnjem mandatu bo podpredsedniško funkcijo opravljal dolgoletni župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan, ki je bil tudi edini kandidat za podpredsednika. Švagan je bil na tajnem glasovanju izvoljen z 38 glasovi za in dvema proti. Sekretarka bo Monika Kirbiš Rojs.

Nepoklicna funkcija

Državni svetniki svojo funkcijo opravljajo nepoklicno, saj so zaposleni na različnih družbenih in gospodarskih področjih, ki so prek interesnih skupin zastopana v Državnem svetu, in tako ohranjajo vsakodnevni stik s področjem, ki ga zastopajo. Volitve v Državni svet so posredne, svetniki so voljeni prek ustreznih interesnih organizacij oziroma lokalnih skupnosti.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...