Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (foto: STA / Nebojiša Tejić)
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič | (foto: STA / Nebojiša Tejić)

Kakšna drža bo državni svet še bolj pozicionirala na politični zemljevid?

Novice | 19.12.2022, 15:07 Tanja Dominko

Državni svetniki so danes vendarle izvolili novega predsednika. Tudi tokrat so bili kandidati trije, največ glasov so namenili Marku Lotriču in tudi tokrat sta bila potrebna dva kroga. Na lističih so bili trije kandidati Jožef Školč, Dejan Crnek in Marko Lotrič, slednji je navsezadnje prepričal v drugem krogu, ko je prejel zadostnih 21 glasov.

»Da za vselej opravimo z argumenti«

Lotrič je ob predstavitvi kandidature med drugim dejal, da si želi, da se njihovo skupno delo in poslanstvo izvršuje »premišljeno, tehtno, odgovorno in pošteno za vse. Takšna drža nas bo namreč lahko bolj in še bolj pozicionirala na politični zemljevid naše države. Da enkrat za vselej opravimo z argumenti, ki jih sicer izpostavljajo zagovorniki ukinitve državnega sveta.« Konkretnih tem, ki jih namerava odpirati, ni omenjal, pravi, da bo to skupno delo vseh svetnikov, nihče ne bo prezrt, je zagotovil. Lotrič je bil sicer v državni svet izvoljen s strani delodajalcev. Vodi namreč skupino Lotrič Meroslovje, ki danes združuje devet podjetij v sedmih državah in zaposluje več kot 180 strokovnjakov.

Podpredsednik Matjaž Švagan

Državni svetniki so izvolili tudi podpredsednika. Tako kot v prejšnjem mandatu bo podpredsedniško funkcijo opravljal dolgoletni župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan, ki je bil tudi edini kandidat za podpredsednika. Švagan je bil na tajnem glasovanju izvoljen z 38 glasovi za in dvema proti. Sekretarka bo Monika Kirbiš Rojs.

Nepoklicna funkcija

Državni svetniki svojo funkcijo opravljajo nepoklicno, saj so zaposleni na različnih družbenih in gospodarskih področjih, ki so prek interesnih skupin zastopana v Državnem svetu, in tako ohranjajo vsakodnevni stik s področjem, ki ga zastopajo. Volitve v Državni svet so posredne, svetniki so voljeni prek ustreznih interesnih organizacij oziroma lokalnih skupnosti.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...